Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Орлин Спасов: Медиите работят като пиар на ключови политици

В момента голяма част от медиите в България практически директно работят като пиар на някои ключови фигури от политическата сцена. Това каза доц. Орлин Спасов, който представи мониторинга на Фондация „Медийна демокрация“.Доц. Спасов посочи, че за първи път се появява „една много голяма разлика между одобрението на дадени политически фигури и институции в обществото през израза на общественото мнение от една страна и в медиите от друга“. Доц. Спасов даде за пример това, че според проучване на „Алфа рисърч“ оценката за премиера Бойко Борисов е доста поляризирана в обществото. Така 36% го подкрепят, но 33% дават отрицателни оценки за работата му. Такова е и отношението на обществото за работата на Росен Плевнелиев за първите му 100 дни. Има драстично разминаване обаче на това с медийните рейтинги.

Така за месец май Бойко Борисов има медиен рейтинг между 4 и 4.50, т.е. за него се е споменавало в положителна светлина. Росен Плевнелиев има медиен рейтинг +5, Сергей Станишев има подобрение на рейтинга си през май до почти +1, Ахмед Доган се „радва“ на медиен рейтинг -10. „По отношение на някои ключови фигури, медиите допингират публичните образи и това разминаваме между обществено мнение и медиен рейтинг практически показва, че в момента голяма част от медиите в България практически директно работят като пиар на някои ключови фигури от политическата сцена. Това може да бъде една от възможните интерпретации“, обясни доцентът.

Изследването е от началото на годината до края на май и са анализирани 38 148 информационни единици, вестниците „24 часа“, „Труд“, „Телеграф“, „Стандарт“, „Сега“, „Преса“ и електронното издание „Дневник“. Така за това време най-споменаваното лице е Бойко Борисов. Той е споменат в 3680 материала, два пъти по-малко е присъствието на вицепремиера Цветан Цветанов – 1453, следва Сергей Станишев с 1234, а след него Георги Първанов. Доста по-назад са финансовият министър Симеон Дянков – 980 материала и президентът Росен Плевнелиев, споменат в 903 материала.

„Това на практика означава, че Бойко Борисов от началото на годината присъства в наблюдаваните медии 4 пъти повече в количествено отношение от президента Росен Плевнелиев и така продължава много силно да доминира в информационното пространство“, заяви доц. Спасов. В 975 материала Борисов изразява отношение и „остава абсолютен лидер в дефинирането на това какво да се счита за важно в българското информационно пространство“. Вторият тук е Сергей Станишев с изразено отношение в 451.

„Представителите на ГЕРБ и самата партия, изразяват отношение в сравнително по-малка степен, по-малко отколкото БСП, което на практика означава, че Бойко Борисов до голяма степен е иззел инициативата и продължава доста лично да информира, да изговаря и формира поведението и отношението на партията си към ключови събития от дневния ред на страната. Така да се каже той е централният, основен говорител на партията и там различаваме малко други хора, които изразяват отношение“, обобщи медийният наблюдател.

Почти всички наблюдавани издания, без „Сега“, имат подчертано позитивно отношение към премиера, като най-позитивният е вестник „Телеграф“. „Дневник и в. „Труд“ се колебаят между позитивното и неутрално отношение към Бойко Борисов, посочи доцентът.Той направи извода, че воюващите помежду си пресгрупи „всички те без изключение независимо от това, че воюват помежду си, пишат позитивно за премиера“. „Ето защо може да се каже, че битките помежду им в някаква форма могат да бъдат интерпретирани и като битки за спечелване на благосклонното отношение на Бойко Борисов и сякаш медиите очакват изхода от битките помежду им да бъде решен еднолично от премиера и затова те пишат позитивно за него“, заяви Орлин Спасов.

Същата картина позитивна, дори в по-голяма степен се разкрива и по отношение на президента Плевнелиев. „Тук позитивното дори е в малко по-големи дози, отколкото при Бойко Борисов“. При Сергей Станишев – има известно затопляне на медиите, в сравнение с миналата година. При Меглена Кунева с наближаването на изборите се наблюдава затопляне на отношението към нея от страна на някои медии, но отношението към нея остава по-скоро негативно.“Най-близкият до властта вестник е „Телеграф“. Той е най-краен в оценките си за основните противници на ГЕРБ – за БСП, най-краен е в начина, по който пише за Кунева. Единствен от всички наблюдавани издания съобщава изключително позитивно за работата на правителството и на партия ГЕРБ“, заяви доц. Спасов. Той отбеляза, че това е единственото издание, което пише позитивно за ДПС и особено позитивно за лидера Ахмед Доган.“Следователно би могло да се каже, че „Телеграф“ работи за едно символно ниво за коалиция между ДПС и ГЕРБ. „И фактически на страниците на изданието тази коалиция е факт, тъй като вестникът пише изключително позитивно и за двете политически сили и за техните представители“, каза Спасов.

bgnes.com