Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Иван Иванов-Дядо: Мечтая да отида в друга държава и хората там да знаят за Апостола

Иван Иванов – Дядо е импресарио, продуцент, мениджър, телевизионен водещ. Става популярен с работата си като водещ в „ТВ неделник“ на Бригита Чолакова, както и в предаванията „Шик, шок, шоу“ и „Полет над нощта“. В шоубизнеса е близо 40 години, а в телевизията повече от 20. Бони М, Юрая Хийп, Смоуки, Филип Киркоров, Стефка Съботинова, Лили Иванова са само някои от най- известните звезди, с които е работил.

Как се развива шоу бизнесът у нас? Има ли нещо, което ви смущава?

Няма област, която да не изпитва затруднения в годините на кризата! Хубавото при мен и екипите ми е, че работим в няколко направления от шоу бизнеса и някак успяваме да преливаме от едно в друго. Не ни е лесно да сравняваме работата си на голямата сцена – тип концертни участия и всекидневните спектакли от типа вариете или кабаре естествено, но всички станахме по трудолюбиви, по „пластични” в работата си.  Ето един пример: На 25 юни в Стара Загора имахме концерт на изключителната Силвия Кацарова и Георги Дюлгеров от „Гласът на България”, а в същото време на Слънчев бряг беше премиерата на авторския ми спектакъл „Легенда за Камелот” в замъка „Камелот”, който ще бъде представян всяка вечер. Слава Богу пожънахме успех и на двете места, но зрителите количествено не могат да се сравнят с тези на театъра например, който се радва на небивал интерес. Мнението ми е, че бедните туристи, които идват в България не могат да си позволят опълнителен разход, а българските зрители подбират къде и за какво от голямото предлагане да дадат парите си. Преразпределение на зрителите – така бих могъл да нарека ситуацията . Въпреки това залите бяха повече от 80% пълни.

        Какво е мението ви за разцвета, който изживява българското кино?

На място зададен въпрос, благодаря! Ще довърша сравнението от първия въпрос. Разцвет на българското кино няма, защото няма онова кинопроизводство, което имахме някога. И количествено и качествено! Има разцвет на българското телевизионно кино и то благодарение на средствата, които водещите телевизии отделиха за това. И ето го сравнението : Едно е да си гледаш телевизионен сериал у дома, което не ти струва нищо, а друго да си облечеш новите дрешки и да отидеш нарочно на кино, като си платиш за това 8-10 или дори 12 лв. Иначе се радвам и гордея с българските кино продукции.

       Има ли според вас ток-шоу в България, което можем да наречем смислено?

Предпочитам да отговоря на този въпрос като зрител, а не като телевизионер с 20 годишен стаж. Да! Има такива, макар че понятието „токшоу” в България е размито! Ще започна с форматите, от които зрителят научава много и важни неща за своята обща култура . Например предаванията на Ники Бареков „Гореща точка”, форматите с уникалният Ники Кънчев, авторсккото „Аз обичам България” , „Референдум” по БНТ.
За забавните ток шоу формати естествено първи е Слави и не виждам конкуренция за него, защото той работи на няколко плана, както се досещате – политическа сатира, интересни гости и формати вътре в шоуто, включително кино. В крайна сметка зрителят има какво да предпочете на различните канали.

        През последните години загубихме големи творци и личности. От дистанцията на времето с какво свързвате имената на Вера Кочовска, Наум Шопов, Георги Черкелов?

Знаете ли? В десетки интервюта съм го казвал и ще го кажа отново, а то е и отдавна казано от други преди мен! „Не е народ народът, който не уважава историята, будителите си, културата, звездите си!” За съжаление ние попадаме точно в силно обидната графа – не сме народ! Знам, че ще предизвикам много хора с този отговор, но ми позволете да дам пример: Кажете ми до кога ще говорим и пишем, ако изобщо го правим за Апостола на Апостолите, Великият Левски по най-небивалия начин. Протоколът си е протокол, да! Но от социалистически времена нищо не се променя! Никой не се сеща да работи за популяризирането на образа на най-великият български революционер в световен мащаб! Кажете ми защо цял свят знае например кубинският Че? Не, не ги сравнявам, разбира се! Сравнявам само популярността! Пак пример колкото комерсиален, толкова и важен! И от Лондон, и от Египет съм си купувал фланелка с образа на Че Гевара, и няма нужда да обяснявам защо си я купувам и чий образ е на гърдите ми. Всички знаят кой е Че! Мечтая си да видя в друга държава нещо свързано с Великият българин Левски и всички да знаят дори и малко за него! Не искам да давам примери за „случки” в България, но някъде прочетох цитат от работата на кандидат студент по история в СУ, който написал, че „ Левски е убит в Къкрина докато бягял за Румъния, за да се спаси от турците”.О, тъпотия! И друго! Дори и днес, в собствената си страна Апостолът е разпъван на кръст – положителен или отрицателен герой е той, да бъде или да не бъде обявен за светец… и още и още…Хайде сега ми кажете какво да очаквам от това осакатено от демокрацията ни поколение/поколения, които да знаят и помнят кои са Черкелов, Невена Коканова,Стефка Съботинова, Надка Караджова, да не говорим за Бригита Чолакова, Хачо Бояджиев ако щеш…, а, камо ли Кочовска и много други! Не става! Изпитвам болка от това, защото с повечето от тези величия съдбата ме срещна, станахме приятели, а някои от тях са ми учители – Бригита, Хачо! Обичам ги и винаги ще говоря, ще напомням за тях! За съжаление малко са хората, които могат и правят по нещо за това да научим поколенията да пазят спомените за такива величия!

    С коя от родните звезди се работи най-лесно? Разкажете любопитна случка с някоя от тях?

Когато човек е коректен работи лесно с всички! Аз лично нямам и не съм имал проблеми с никой. Няма лоши български звезди! Е, имало е случки разбира се, които са ми скъсвали нервите! Прословутите безотговорни закъснения на проект „Каризма” например. Всички артисти, ангажирани в цяла една мащабна продукция се е налагало да работят много повече, за да „спасят” и никой да не разбере, че „Каризма” закъсняват отново и то с минимум два часа. Впрочем Миро и сега го прави, за това когато работим заедно му обявявам началото на програмата винаги с най-малко три часа по-рано! Нещо такова се случва често и с „великия” импресарио на невероятният Васил Найденов. Той все не разбрал, все не уточнил, все с претенции и накрая излиза, че звездата Найденов е виновен за конфузните ситуации в които попада. Но… на звездите в Бългаярия все още им се прощава! Не знам до кога! Такова нещо впрочем с Лили Иванова не се е случвало и повярвайте убеден съм, че няма да се случи! И не само с нея!

        От срещите, които сме имали с Лили Иванова, можете ли да кажете какъв човек е тя в професионален и в личен план?

Аз имам много спомени от дългогодишната ми работа с Великата Лили. Чел съм и какви ли не измишльотини и съчинения казани от мое име в разни печатни издания.Искам ясно и точно да заявя: Лили е перфекционист, професионалист до мозъка на костите си, изключително трудолюбив творец и никой няма да я догони никога! Във всичко! Като човек? Никога няма да кажа нищо лошо за човек, с когото съм споделял и доброто и лошото, което ни е съпътствало в работата и живота! Възхищам и се и винаги съм бил респектиран от нея! Има и много други такива артисти, към които изпитвам същото уважение и почит! На всички желая доброто! Само! Не вярвайте на жълтите вестници или ако ги четете, приемайте го като пиар! И с усмивка!

въпросите зададе Деница Герчева

barometar.net