Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Лили Иванова: Дресирана съм във всяко отношение

– Имате нов клип. Как се роди идеята за клипа и песента „Икар”? 

– Песента беше готова. Тя е по музика на Камен Драндийски, текстът е на Явор Кирин.

– Какво ви впечатли в текста, защото знам, че да изпеете една песен от сърце, трябва нещо да ви грабне, да ви впечатли, за да стане истинска и да докосне хората? 

– Много неща могат да ме впечатлят. Една песен е компонент от няколко неща. Музиката, аранжиментът също са важни.

– Спомняйки си легендата за Икар, за каква свобода се бори Лили Иванова? 

– Фактът, че съм свободна и решавам сама нещата, значи съм постигнала своята свобода.

– Вие казвате, че се опитвате и постигате златната среда. Икар трябва да лети не много високо и не много ниско. Вие как успявате да постигнете тази златна среда? 

– Може би, че човек трябва винаги да стъпва здраво на земята и да не се хвали сам пред огледалото. Да знае какво може, доколко го може и дали трябва да го направи.

– Визията на клипа… толкова години сте вече на сцената, кой се грижи за визията на клиповете ви? Вие ли казвате последната дума за това, как да изглеждат стилистично? 

– Специално за този клип „Икар” искам да благодаря на актьора и режисьора Явор Веселинов. Ремиксът на клипа е направен от Емилиян Гацев. Искам да благодаря на двамата. А колкото до това, кой се грижи, досега грижата беше винаги на самия режисьор. С Ники Нанков съм работила и съм благодарна много за тази съвместна работа. В момента имам един екип, който невероятно добре се грижи за мен изобщо, като всичко: организация, медийно присъствие. Затова искам и на тях да благодаря. Специално искам да благодаря на моите много скъпи приятели от „Фантастико”, които страшно ме поддържат в това отношение. Така че сега съм доста по-спокойна и мога вече да се концентрирам доста повече върху пеенето си, върху песните и избора на песни.

– Това винаги го правите, фикс идея ви е непрестанно да четете текстове. 

– В момента съм по-концентрирана, тъй като на 22 ноември в зала „Арена” ще имам концерт. На този концерт ще пея с музиканти, които са 21 или 22 на брой, които са подбрани от Стоян Захариев, когото съм назначила като музикален продуцент и той е избрал музикантите, които са най-елитните български музиканти. Аранжиментите ще бъдат направени и вече са готови 20 песни от един от най-големите музиканти пианисти аранжьори в България – Живко Петров. На 19 август в Летния театър във Варна ще направя концерт, както и на 25 август в Летния театър в Бургас с около 20 души екип музиканти и съм много доволна от това, че ще проверим какво сме направили и какво можем да направим заедно. Щастлива съм, че Живко Петров се съгласи да ми направи аранжиментите и това, което ми направи впечатление, е, че той не подходи към моята музика или към мен самата с пренебрежение – да отиде да свърши работа и да си вземе парите. Той просто се задълбочава във всяка песен, във всеки аранжимент. Аранжиментите на Живко Петров са много различни от това, което аз по принцип пея. Не че моите аранжименти, които са на Емо Бояджиев… всъщност и те са на ниво, но това е доста различно, защото всичко ще бъде и на лайф. Така че, който иска, нека да заповяда на 19 и 25 август.

– Така ще подгреете публиката за концерта в „Арена Армеец”. Знам, че ще има много изненади, ще ни споделите ли какво предвиждате? 

– Имам невероятна изненада, но няма да ви кажа, защото няма да бъде изненада.

– Всички ваши колеги ви наричат човек с главно „ч”. 

– Не мога да се самоопределям, оставям тези, които ме познават или работят с мен, да дадат своята оценка и преценка за мен. За мен се говорят повече лоши неща, дори от хората, които са работили с мен.

– От завист и злоба ли е? Защо се получава така? 

– Понеже те са се изчерпали вече творчески или са недисциплинирани и са отстранени просто. По този начин си загубват славата и ореола. Загубват си парите и започват по друг начин да говорят. Но това не ме интересува, защото аз съм човек, който си гледа работата и върви напред. Назад няма нищо, всичко е напред. Аз гледам само напред, никога назад.

– Как се виждате напред? 

– Не мога да градя пясъчни кули. Ще видим.

Когато човек е на върха, нормално е да говорят хубави и лоши неща. Пречила ли ви е тази слава, тази популярност, която сте си извоювали? 

– Не, не ми пречи или тежи.

– Имало ли е момент, в който сте искали да кажете – стига! 

– Не са ме интересували тези неща. Искам да кажа на моите почитатели, че от днес нататък до началото на моя концерт на 22 ноември ще се изпишат кофи с мастило с невероятно лоши неща. Моите билети се продават и аз съм спокойна. Покани не съм раздала, нито една, и очаквам моите приятели и близки да си купят билет.

– Това е един вид уважение към вас. 

– Да, към моята музика и към авторите ми. Така че аз съм готова за всякакъв вид война, имам си и оръжие. Дресирана съм във всяко отношение.

– Има ли цена успехът? И има ли хора, които не могат да я платят?

– Не могат да се измерват нещата с цена. Всеки малко или много плаща нещо.

– Какво е отговорност да сте идол на повече от три поколения българи? Считате ли го като отговорност? 

– Не бих казала, че трябва да съм отговорна за нещо. Аз самата не съм се определила за идол. Аз мога да бъда определена за идол от някой друг, който е решил. Но аз да се самоопределям за идол – не бих си го позволила. Аз просто си гледам работата.

– Кой връх мечтаете да покорите след „Олимпия”? 

– „Олимпия” е успех не само за мен, но и за моите автори, за моите почитатели, дори и за моята държава, въпреки че много внимание не се обърна на този факт. Но това ме направи много щастлива и горда. Все още съм първата българка, която е стъпила и пяла на тази уникална сцена.

http://www.tvevropa.com