Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Диана Найденова приключи с журналистиката

Протестите на „Орлов мост“ постигнаха един неочакван, но много голям ефект. Показаха на медиите, че не са всесилни. Каквито и пари да стоят зад тях, с каквото и покровителство от властта да се ползват. В началото БТВ, БНТ, много от ежедневниците и големите сайтове, собственост на олигархични кръгове се опитаха да се държат, както навремето се държаха при Тодор Живков, а по късно по времето на Виденов.Въобразиха си, че властта им е по-силна от истината и се опитаха да омаловажат и дискредитират протестите. Получиха толкова силен отпор, че почти моментално обърнаха палачинката и започнаха да се държат професионално. Отразяваха действията на протестиращите прилично и спряха да ги изкарват неуравновесени лумпени.

Този протест затвърди старата истина, че силата в медиите идва от тяхната свобода.В случая говоря за интернет. Понеже там не може да се лъже навсякъде, истината за протестите превзе мрежата и накара голяма телевизия като БТВ да клекне в ъгъла. Това е новина за България.И у нас вече интернет може да бъде по-мощна медия от телевизията. В случая БТВ се самодискредитира толкова силно, че ръководителите й все още не си дават докрай сметка какво точно им се случи.

Съдя за това по неадекватната реакция на медията, която така и не излезе с официално извинение за манипулациите си, а ръководството й не се освободи незабавно отДиана Найденова, която с глупавото си и арогантно поведение сложи кръст на кариерата сикато журналист и допълнително дискредитира БТВ.Найденова може още дълго да се появява на екран или да говори в ефир, но би трябвало да е наясно, че с професията й е приключено. Особено след двата й крайно неуспешни и неуместни опита да се извини. Нещо, което тя фактически не направи. Ето защо мисля, че е приключила с професията.

Всеки прави грешки, но истината е, че в България малцина са онези, които могат честно да си я признаят и да поднесат извиненията си без уговорки и условности. В това отношение Найденова се държа като изпечен политически мошеник, а не като честен човек, който е прекалил, увлечен от емоциите си.Знаете за онзи тип извинения, в които искащият прошка, всъщност се самооправдава, а после и самопревъзнася. Да не говорим, че думата прошка въобще не фигурира в ежедневния език и не се употребява в подобни случаи.Лъжеизвиненията обикновено започват с една-две думи на „самоизобличение”за финт на публиката, след което се слага запетайка, съюзът „но” и се започва със самосъжаление, което постепенно пререства в самохвалство.В това отношение така нареченото извинение от Найденова е пълно клише. Ето кратък откъс от него:

Извинявам се на зрителите, но всеки има право да изпитва гняв, особено когато се раздава юмручно правосъдие. Позицията ми за ненасилие беше разчетена като позиция срещу протестите. За втори път търся прошка от тези, които огорчих в предаването си… Хората, които не се взират само в краката и маникюра, ми знаят добре, че задавам непрекъснато неудобни въпроси към властимащите. Не ги спестявам и на обикновените граждани. Няма да променя стила си.

От тези думи излиза, че Диана, като всеки друг, има право да изпитва гняв, и че зрителите просто не са я разбрали, защото объркали позицията й срещу ненасилието като позиция срещу протестите. Впрочем с това „извинение” Найденова обижда за втори път зрителите на БТВ, като този път ги изкарва глуповати хора, които не я разбират. На всичкото отгоре тя повтаря и очевидно държи на лъжата, че юмручното правосъдие е белег на тези протести. Както стана ясно по-късно, юмручната свада между оператора от БТВ и протестиращ е доста спорна и в нея служителят на медията носи солидарно отговорността за насилието, което толкова е потресло журналистката. В първата част на цитирания абзац Диана Найденова се изкарва неразбрана, а във втората направо се хвали с журналистическата си смелост. Тук ще й отговоря направо, понеже знам кухнята не само на БТВ, а и на всички по-големи медии в България. Диана, ако въпросите ти към властимащите бяха толкова неудобни, колкото ти се иска, нямаше да си в ефира на БТВ в най-гледаното време. Двете неща се изключват взаимно. Ако имаше истинско желание да се извиниш, защото смяташ, че си сбъркала, трябваше да кажеш само едно: „Извинявам се”! или „Прощавайте”! Без уговорки, уточнения и обяснения. Искам пак да кажа, че това е масов български проблем. Имаме някакво непреодолимо честолюбие, което на всяка цена браним. Така здравословното за всеки човек пречупване на егото у нас се смята за проява на слабост. Точно обратното е в цивилизования свят. В света, който живее все пак в традицията на някаква култура.Силата е в това да признаеш слабостта или грешките си безусловно и да си дадеш сметка за ограниченията, които имаш. У нас всеки втори патологичен нарцис, обикновено идиот в главата, се втурна в политиката, в журналистиката и в публичния живот, за да блъска с егото си всичко останало и да доказва величието си.И нещо друго. Стана мода просташката фамилиарност да се бърка с журналистическа смелост, а долнопробните интонации на клюкарката от съседния етаж, от които се носят изпарения на загорена запръжка, да минават за високоинтелигентен журналистически тон.

Въобще образа на слугинята, вмирисана на яхния, която е узурпирала дома на господарите в свои ръце и се разпорежда в кухнята, трайно зае място в телевизионния ефир. Независимо дали става дума за Диана Найденова или Николай Бареков и всички останали, да не ги изброявам сега.Ако това, което си позволи да направи Диана Найденова се бе случило в Германия или САЩ или Япония, или Австралия, тя щеше да бъде освободена на мига, а телевизията да се скъса от извинения, само и само за да избегне най-ужасната катастрофа за една медия – да изгуби доверието на зрителите, читателите и слушателите си.БТВ го изгуби, но понеже у нас всичко е менте, те ще продължат да ни лъжат, че са телевизия, надявайки се, че ние ще продължим да се правим, че им вярваме. Но не би! Koментарът е публикуван вьв в. „Галерия“.

П.С. Този текст бе написан преди БТВ да излязат с официално извинение. Направиха го с едноседмично закъснение и след като СЕМ се произнесе по случая, а не след протестите на зрителите. Този факт, както и съдържанието на въпросното извинение, не променят тезата ми.

glasove.com