Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Общността ни в Истанбул иска българско училище

„Искаме училище да имаме“. Това заяви Васил Лязе – председател на управителния съвет на фондацията на Православната църква на Българската екзархия в Истанбул – пред министъра на външните работи Николай Младенов малко, след като беше награден от държавния глава с орден „Св. Св. Кирил и Методий“.Президентът връчи същото отличие и на Димитър Атанасов от Българската екзархия в Истанбул, който е сред най-видните представители на българската общност там.От своя страна Николай Младенов награди заместник-председателя на фондацията на Православната църква на Българската екзархия в Истанбул Любен Чалмов и ковчежника на църковното настоятелство Милко Печатиков с най-високото отличие на Министерството на външните работи – Златна лаврова клонка.Според Николай Младенов в Истанбул има имоти на българската държава, които могат да се използват за училище. „Иска ми се да има не само училище, а и работещ културен център в Истанбул“, каза Младенов и добави, че му предстоят разговори с премиера по тази тема.Той каза, че е разговарял с представителите на Екзархията за начина, по който да се възстанови работата на българското училище и да се създадат условия децата на българите да имат стипендии и да могат да учат в България.Според Васил Лязе – „може мешано училище да направим. Много искаме децата да учат и български и турски, а там ще има и английски. Само български, ако има – много малко ще са децата“, добави Лязе.„Ние настоятелството, с Външно министерство сме едно семейство“, изтъкна от своя страна Димитър Атанасов.

Младенов каза, че са обсъдили с делегацията на Българската екзархия в Истанбул проблемите на хората там „останали между пукнатините на историята“. Те са с българско гражданство, без достъп до социалните системи нито на Турция, нито на България, посочи Младенов и отбеляза, че това е малка група хора и че Православната църква в Истанбул им осигурява минимално финансиране. Той изрази надежда проблемите им да бъдат уредени.

И Младенов, и гостите от екзархията изтъкнаха, че продължават ремонтите за реставрирането на Желязната църква „Свети Стефан“ и че тя е един от символите на българщината и един от най-забележителните архитектурни паметници в Истанбул.Във връзка с връщането на няколко имота на Българската екзархия в Истанбул Николай Младенов поясни, че 53 имота се водят на настоятелството, които биха могли да бъдат върнати от турската държава. Той уточни, че са подадени 15 молби.Запитан дали има реципрочни турски претенции за имоти, Младенов поясни, че връщането на имотите не е междудържавен въпрос. Фондацията на българската Православната църква е турско юридическо лице и връщането на имотите е на база промяна в турски закон, според която се възстановяват имоти на религиозни общности, съществуващи на турска територия и прекратени 1936 г., когато са национализирани.

News.bg