Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Найденов: Спекулациите за умишлен палеж на Витоша са нелепи

Появилите се спекулации за умишлен палеж на Витоша с цел отклоняване на общественото внимание, което да повлияе на процеса по обсъждане на Закона за горите, са крайно нелепи.Това коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в изложението си в началото на дискусията в НС за промените в Закона за горите, предаде БГНЕС. Той помоли присъстващите да опровергаят тези слухове. „Пожарът на Витоша, вилнеещ от няколко дни, за момента няма разрастване, има много доброволци на мястото, вече е локализиран. Обсъжда се възможността за наемане на допълнителна специализирана техника“, съобщи министърът. Хаотичната помощ може да доведе до някаква трагедия, каза още той, и призова доброволците задължително да минават през инструктаж за безопасност,цитира го БТА. Сега пожарът се гаси с 3 вертолета, 2 самолета от военните сили и 1 – от частна фирма, 110 доброволци, 35 служители от Министерството на отбраната, 70 души от горските стопанства, 90 пожарникари, 12 души от МОСВ.Модулна група от военно формирование 42 600 в Мусачево от 42 военнослужещи с 4 автомобила се включват в съвместен отряд за ликвидирането на пожара. Те ще участват в изграждането защитни просеки за ограничаване разпространението на пожара.Не сме решили дали ще ни трябва международна помощ за пожара във Витоша, но смятам, че такава за момента не ни е необходима, каза по-рано гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.За момента не е необходима международна помощ, но ако някой от съседите сам обяви, че може да помогне, ще приемем, добави Николов.По думите му критичният участък в посока Железница е овладян.“Благодаря на доброволците за отзивчивостта. Но към този момент не е необходимо да идват допълнително доброволци. Ако се наложи такава необходимост от доброволци, ще се обърнем с апел към тях да помогнат, но това ще стане може би утре, вдругиден“, заяви още Николов.Премиерът Бойко Борисов благодари на доброволците, участвали в гасенето на пожара на Витоша. „Не заради това, че толкова е ценен трудът им, тъй като имаме прекрасни пожарникари, които са с огромен опит, не само в България, а и в Израел, и в Русия, а заради това, че те са съпричастни и толкова много хора искат да помогнат в погасяването на пожара”, каза Борисов, цитиран от „Фокус“.

По думите му , жалко е, че това се случва заради пожар, но показва много силна гражданска позиция и ангажираност. Премиерът каза още, че горските пожари са едни от най-рисковите.„Гасил съм много горски пожари. Това са едни от най-рисковите пожари. Само за секунда, ако вятърът обърне посоката си, може да се издушат много хора. 30 секунди ти е максимумът да издържиш на тази ситуация. Затова ние всеки доброволец в екип с останалите го вкарваме, за да може да помагат и в същото време – да им се оцени трудът”, каза Борисов. Безпокойството у местните жители не стихва, предаде Дарик. Високи пламъци се виждат от най-близките до местността къщи. Хората от селото разказват, че преди години в резервата е имало добре направен път, който минавал покрай почивна станция на държавно ведомство. Пътят обаче сега е затрупан от паднали дървета, за които никой не се е погрижил да премахне. Ако пътят беше проходим, в близост до пожара лесно щеше да се стигне с техника, обсъждат бистричани.Протестното шествие „Туристи навред за горите“ в София се отлага за 5 юли, четвъртък, обявиха организаторите в социалните мрежи. На Орлов мост от 18,30 ч. днес ще се съберат граждани в знак на солидарност към доброволците и служителите огнеборци на Витоша, както и към днешните протести за „Морската градина“ на Варна и за парк „Бедечка“ в Стара Загора. Събитието в София е съгласувано с общината. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ вече обяви, че се присъединява към него. Гражданите продължават да настояват Народното събрание да не оставя спорните текстове в Закона за горите, особено след като депутатите приеха и ветото на президента върху закона. Над 100 души от коалицията са се присъединили към останалите доброволци, за да гасят пожара на Витоша.

Предложил съм възможни варианти за опазването на смърчовите гори на министъра на земеделието и храните и на министъра на околната среда и водите, каза в интервю за „Фокус” проф. Георги Цанков, научен изследовател и ентомолог. „Предложил съм проект, който да сведе до минимум размножаването на корояда типограф при сегашни условия, евентуално намаляване до минимум загубите от него ивъзстановяване на смърчовите гори и в резервата „Бистришко бранище“, и извън него. Това предложение съм направил преди около месец, и засега нямам отговор какви са техните виждания за проблема”, обясни той.

По негови думи, предложението за изнасяне на дървесината от резервата е щяло да спре развитието на корояда типограф, който тогава е причинил изсъхването и загиването на смърчовите гори не само в резервата, но и в цяла Витоша. „Тази дървесина в пожарно отношение също е опасна. Тя беше изключително качествена смърчова дървесина, повече от 20 000 куб.м и това една загуба за народното стопанство, затова, че тя не се оползотвори, след това се разви корояда, а сега се появи и пожарът. За това аз предупреждавах още 2001 г., но за голямо съжаление тогава надделяха други интереси”, каза още проф. Цанков.

http://dnes.dir.bg