Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Имотите на Любомир Павлов 25 пъти по-скъпи от доходите му

Стойността на имотите, които притежава Любомир Павлов на френската Ривиера, надвишава с над 25 пъти доходите, които скандалният бизнесмен е декларирал като физическо лице в България. Фрапиращата разлика лъснала при сравнение на цените на палатите му на Лазурния бряг и данните, които е подал пред НАП.  Проверка в Центъра за публични финанси в Грас показва, че Павлов, който е обвинен в пране на пари у нас и е разследван за същото от френските власти именно заради сделките му с недвижимо имущество, се е сдобил и с четвърта къща на Лазурния бряг. С нея стойността на имотите му на Ривиерата набъбва на зашеметяващите близо 55 млн. евро, или 110 млн. лева. В същото време за последните две години, когато е напазарувал три от терените, скандалният бизнесмен е декларирал само 4,2 млн. лева лични приходи.

Покупките на Лазурния бряг са направени през дружества, регистрирани извън България, в които Павлов държи контрола в лично качество, а не чрез фирмите си. Според юристи така се избягва задължението, ако използва фирмени капитали, да обявява във финансовите отчети на родните дружества за какво са отишли парите. Съответно намалява се до минимум и рискът да бъдат разкрити схемите му на Ривиерата. Проблемът е, че при това положение сделките може да бъдат реализирани само със суми, получени от скандалния бизнесмен като физическо лице.

В декларацията пред НАП за личните си доходи за 2011 г. обаче Павлов е обявил постъпления от само 2 421 000 лева. За 2010 г. според източници на вестник “Минитор” сумата е още по-ниска – 1 806 000 лева. Любопитен детайл е, че за миналата година Павлов е успял да намали данъците си към родната хазна на скромните 31 837 лева. Това означава, че след като е използвал всички законови опции за намаляване на данъчната основа, в крайна сметка е декларирал чиста печалба за 2011 г. от едва 318 370 лева.

Под прикритието на регистрирано в Монако имотно сдружение, той се сдобива с разкошната вила „Атон” в стил Бел епок във Вальорис за 7,25 млн евро, а в началото на 2012 г., и то при две висящи ипотеки, я продава тройно по-скъпо – за 20 млн. евро. На фона на кризата в имотния сектор това е постижение, непосилно дори за факир, не само за брокер, а според разследващите фрапиращата разлика в цената поражда съмнения за пране на пари. Такива разлики между декларираната покупна цена и пазарната стойност има и при всички останали сделки.

През 2011 г. чрез ливанската фирма „Блу коуст пропъртис” се сдобива в съседния Кан с впечатляващата вила „Жулия” и прилежащия към нея терен от 13,7 дка на цена от 15 млн. евро по документи, но при декларирана от независим оценител двойно по-висока пазарна стойност – 32 млн. евро. В периода между сделките за „Атон” и „Жулия” пък се развихря в намиращия се на двадесетина километра от Кан курорт Теул сюр мер. През май 2010 г. купува там чрез регистрираното във Франция имотно сдружение „Вила Ю” къща и терен от 2 дка. Според документите, предоставени на вестника от Центъра за публични финанси в Грас, където се пазят данните за покупко-продажбата на терени в Теул сюр мер, сделката е реализирана на цена от 1,2 млн. евро, макар според брокери стойността на имота да е между 1,5 и 2 млн. евро. В курорта къщи имат легенди като пилота от Формула 1 Михаел Шумахер и световноизвестния моделиер Пиер Карден и явно на Павлов му е харесало да им е съсед, защото през януари 2011 г. купува нов имот там. Подобно на предния, който е само на 200 метра и една стълба разстояние от „Палата на топките” на Карден, и този е в съседство с къщата на моделиера. Този път обаче новата придобивка на Пъпката е на само 5 къщи от „Топките” и се намира в същия тузарски квартал, където е имотът на Карден – „Мирамар”. Комплексът е място, запазено само за богаташи, води се частен квартал и дори улиците в него са частни. Името му идва от великолепния изглед към яхтеното пристанище на Теул. Гледка, която впрочем се разкрива още по-добре от терасата на четвъртия имот на Пъпката.

Спазарена за цената от 1,6 млн. евро, четвъртата къща – „Берсим” (бел.р. – в Мароко и Египет това е името на люцерната), е далеч по-голяма и с много по-добра гледка към морето от долния имот на Пъпката. По документи разликата между двата терена е едва 400 000 евро, но според брокери реалната е далеч по-голяма. От кадастралния план на Теул сюр мер става ясно, че палатът е разположен на два парцела, а от май 2011 г. до сега в него кипят усилени строителни дейности. Собственикът на имота – сдружението „Вила Ю”, има разрешително за „модификация на покрива, почистване на фасадата и построяване на басейн” и се възползва с пълна пара от него.

В момента НАП проверява имането и парите и дали имането на Любомир Павлов в България и в чужбина съответства на декларираните от него доходи. В обсега на ревизията влизат както имотите му в България и на Лазурния бряг, така и фирмите, от които е декларирал, че е получил приходи. За купуването на вила „Атон” във Вальорис и вила „Жулия” в Кан са използвани банкови заеми. В първия случай той е в размер на 7,25 млн. евро и е изтеглен от регистрираното в Монако имотно сдружение SCI Villa Hutton, 99% от което са собственост на Павлов. Кредитът е отпуснат от трезор в Монако. Във втория случай заемът е в размер на 13,5 млн. евро и е изтеглен от българска банка, като кредитополучател е Павлов, а солидарни длъжници едноличното му дружество ФКК ЕООД и ливанската фирма „Блу коуст пропъртис”. Любопитното е, че цената на имота, за който е теглен заемът – вила „Жулия”, е 15 млн. евро без в тази стойност да са включени дължимите такси и местни данъци по сделката.

blitz.bg