Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Всеки девети интернет потребител е мамен

Потребителите на интернет са силно загрижени за сигурността в кибернетичното пространство, сочи ново проучване на Евробарометър. 89% избягват да разкриват лична информация онлайн, а 74% смятат, че рискът да станат жертви на престъпления в кибернетичното пространство се е увеличил през изминалата година, съобщава TechNews.12% от потребителите на интернет в ЕС, или почти всеки девети, вече са пострадали от онлайн измами, а 8% са станали жертва на кражба на самоличност. Въпреки това 53% не са променили нито една от своите онлайн пароли през изминалата година, разкрива проучването.53% от потребителите на интернет заявяват, че купуват стоки или използват услуги онлайн, 52% използват социални мрежи, 48% – онлайн банкиране, а 20%продават стоки или услуги.

29% от участвалите в проучването не се чувстват сигурни в способността си да използват интернет за онлайн банкиране или за пазаруване онлайн. 59% смятат, че не са добре информирани относно рисковете от киберпрестъпността.

40% от анкетираните са загрижени, че някой може да вземе или да злоупотреби с личните им данни, а 38% заявяват, че са загрижени за сигурността на плащанията онлайн.През март тази година Комисията предложи създаване на Европейски център по киберпрестъпност през 2013 г., за да се защитят хората и предприятията от нарастващите кибернетични заплахи. Центърът ще се съсредоточи върху престъпните дейности онлайн, извършвани от организирани престъпни групи, и по-специално върху атаки, насочени към онлайн банкирането и други финансови дейности, извършвани онлайн.Центърът ще се стреми също така да подобри защитата на създадените в социалните мрежи профили срещу престъпно проникване и да предостави информация и анализ на националните правоприлагащи органи.По план, центърът ще започне да функционира през януари догодина. В напреднала фаза е и създаването на центъра на Европол в Хага, което включва изграждане на лаборатория за киберпрестъпност, откриване на 30 работни места и установяване на връзка с държави членки, които ще изпратят експерти там.

cross.bg