Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Данчо Симеонов: Смяната на Павел Димитров е оздравителен акт за ГЕРБ във Варненска област

Г-н Симеонов, според вас кои са по-важните акценти за изминаващия политически сезон?

По отношение на това, което е важно за областната администрация ние направихме проекти, които са свързани с работата на самата администрация. Считам, че нашето участие в 4 проекта, които са активни в момента, започваме 5 проект, имаме и международни проекти, които имат важно значение. Нашите международни контакти и връзки, които имаме с Молдова, по-специално с Гагаузия и Тараклия, както и това, което направихме за Болград, посещенията в Одеса и срещите българската общност в Украйна също не са маловажни. Посещенията на много дипломати, посланици, генерални консули, които бяха при нас в Областната администрация, с които имахме ползотворни контакти са от голямо значение за развитието на областта. Осъществяването на големи проекти, които започнахме като проектиране, други са факт, като ветрогенераторния парк във Ветрино, Суворово и Вълчи дол. Започването на работа по пристанищния глъстър, за който обявихме неофициално – това ще бъдат 5 пристанища във Варненското и Белославско езеро, пристанището на Русе, пристанището на Силистра, т.е. искаме да осъществим това, което е по плановете за развитие на Североизточния регион, връзката между пристанищата във Варна и Варненското езеро с пристанището на Русе, използването на коридор номер 7 с Европа. Това е един важен коридор и правилно трябва да се оцени нашето стратегическо положение спрямо връзката с азиатските бивши съветски републики и с това, което е в Черно море. Като цяло считам, че имаме доста добри позиции  на този етап и независимо от кризата и вложенията, които бяха направени от частни инвеститори през 2010, 2011 г. и това, което е  до този момент, считам, че се развиваме добре в условията на криза и стоим много добре на икономическата карта на България.

Как ще се отрази на ГЕРБ-Варна смяната на областният координатор Павел Димитров с Иван Портних?

Мисля, че това е един оздравителен акт по отношение на цялостната организация на ГЕРБ в областта, защото това означава, че има нова визия, по нов начин ще се подхожда към политическите проблеми във Варна като областен център и в общинските организации. Виждам, че Иван Портних е политически мъж с положителна визия, положително мислене, внимателен, тактичен политик, който има голям  потенциал.

Според вас той ще се справи ли с отговорната работа на областен координатор на партия ГЕРБ като имаме предвид, че е председател на ключова комисия в Общинския съвет и управлява сериозен бизнес?

Считам, че тези постове, които заема само ще му помогнат и в условията, в които развива, както бизнеса си, така и работата в Общинския съвет ще му помогнат за оздравяване на групата на ПП ГЕРБ в местния парламент, взимане на правилни решения за освобождаване на полиическото мислене на нашите общински съветници. Мисля, че това ще бъде полезно и за общинските организации, тъй като е добре и в общините да имаме по-голяма активност на нашите общински съветници, кметове, председатели на общински съвети, а те не са малко. ПП ГЕРБ има болшинство в повечето общински съвети в областта, а това означава добра, премерена политика, с разумни решения и съдействия, които са в реален интерес на гражданите, а не само политически изказвания и това, което виждаме в нашите политически противници – опити за неглижиране на положителните неща, които правят държавата и общините за гражданите.

Как ще отговорите на обвиненията на бившия външен министър Иван Станчов, че по ваша заповед в района на ската, който се укрепва като част от проекта “Алея първа” се изсичат дървета?

Считам, че това е  абсолютно неоснователно твърдение. Съжалявам, че господин Станчов е бил и министър, бил е и член на правителството и трябва да знае кой какви правомощия има. Областният управител не издава заповеди за изсичане на дървета никъде в областта. Има съответните власти, които по съответния ред, дори и да има опасни дървета протестират и такава процедура за изсичане на дървета в областта на ската не е предприемана. Но пак ще напомня, че в момента ската се укрепва, който не знае какво става там, нека да отиде на място, да види мрежите, да види за какво става въпрос и да разбере какъв е реда. По отношение на това дали хора свързани с последните протести имат лични интереси, без да посочвам имена, ще каза следното: Човек, който претендира с крепостни нотариални актове, с други актове за около 30-35 дка, получава 46 дка, в момента на плажа му се възстановяват 12,5 дка. Така че преценете, ако някой има такива интереси как би реагирал, ако има някакви съдебни спорове с държавата. Аз в случая ви казвам, че ние имаме съдебни спорове в тази част, със собственици, с някои, които претендират, че са собственици и докато не се решат делата считам, че няма смисъл да ги коментираме, но това предизвиква гневни реакции у някои у собствениците и съответните реакции ги виждаме по различни митинги, по изяви в медиите, които не са обосновани.

въпросите зададе Иво Югов

briz15.com