Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Съдия Ангелина Лазарова е одобрила споразумението на убиеца на Лора

Ангелина Лазарова от Варненския окръжен съд е съдията, одобрил споразумението, изготвено от прокуратурата, за присъда от 2 години условно с 4 години изпитателен срок за убийството на 20-годишната Лора Казанлиева от Варна. На 17 юли 2011 г. Лора е ударена на пешеходна пътека от мотоциклетист със 113 км/ч. Споразумението предизвика масови протести, насочени срещу условните присъди за причинена смърт при катастрофа, както и срещу прилагането на института на споразумението в тези случаи. Вътрешният министър Цветан Цветанов обеща законови промени, които да премахнат възможността за споразумение в такива хипотези. Ето какво казва съдия Лазарова пред списание „Правен свят“:

Чувствате ли лична вина или съмнение, че сте одобрила внесеното споразумение?

Реших делото по съвест и закон, така, както решавам всички свои дела. Към момента то е изискано във ВКП за послужване. От медиите разбрах, че се преценява дали да се изготви предложение за възобновяване до ВКС. По тази причина не мога да коментирам по-подробно съществото на казуса и определените наказания. Чу се упрек към съда, че е жестоко и унизително родителите на Лора и въобще близките на загинали в катастрофи да получават уведомление за одобреното споразумение по пощата – като бележка за тока. Следя коментарите по случая и възприех негативното отношение към този факт от майката на загиналата, на министър Цветанов, на много журналисти и общественици. За съжаление до този момент не се намери някой да поясни, че този начин на изпращане на съобщението до наследниците на пострадалата е в изпълнение на закона – чл. 382 ал. 10 от НПК. Съдът е длъжен да ги уведоми за приключването на наказателното производство и да им укаже възможностите, които имат, да претендират пред гражданския съд неимуществените вреди, понесени от тях в резултат на деянието. Това е законово регламентирана последица от специфичната процедура, по която е приключило наказателното производство, независимо от придадените й квалификации.

Върховния касационен съд отмени решението на съдия Ангелина Лазарова и поиска възобновяване на делото. Според върховните магистрати наложената присъда е несправедлива, защото за подобно престъпление в закона се предвижда наказание до 6 години лишаване от свобода. Варненският окръжен съд е игнорирал конкретиката по делото, сочеща на тежестта на престъпно посегателство и е пренебрегнал зачестилите прояви на грубо незачитане на правилата за движение по пътищата, пише в решението на ВКС.

Б.Р. – Разбира се, че съдия Ангелина Лазарова е решила делото по съвест, само не знам ако нейното дете беше убито на пешеходна пътека от бясно каращ мотоциклетист дали щеше да бъде доволна от подобно споразумение ?!?