Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Арестуваха депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов за търговия с влияние

Депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов е задържан за търговия с влияние. Това съобщи Стелияна Кожухарова, говорител на главния прокурор пред агенция „Фокус”. Депутатът е задържан при специализирана операция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и ДАНС под ръководството на Софийска градска прокуратура.По случая е образувано досъдебно производство – за поискан и получен дар от 50 000 лева, за да се упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция „Земеделие” във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.

Заради депутатския имунитет Аврамов е задържан за 24 часа с полицейска мярка.Главният прокурор Борис Велчев е уведомил за случая председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В сряда сутрин ще бъде поискано сваляне на имунитетa на Аврамов. „Търговията с влияние е престъпление по НК. Образувано е досъдебно производство срещу депутата Димитър Аврамов за поискан и получен дар от 50 000 лева, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция „Земеделие“ във връзка със земи, за които се отпускат субсидии“. Това заяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Стелияна Кожухарова. Всичко се е случило във връзка с ползване на земеделски земи.Първата стъпка, която трябва да предприеме главният прокурор е да уведоми НС, след това трябва да се поиска сваляне на имунитета на депутата, за да може да бъде привлечен към наказателна отговорност. С обикновено мнозинство се сваля имунитет по закона, разясни говорителката на Борис Велчев.Кожухарова каза, че още е рано да се говори за наказание, тъй като Аврамов не е привлечен още като обвиняем. „Нека да се преценят доказателствата, които са събрани и тогава можем да говорим какво би било наказанието“, обясни тя и посочи, че търговия с влияние трудно се доказва.

„Няма да коментирам дали са използвани СРС, или не. Много малко време е минало, буквално часове от задържането и трудно можем да говорим за конкретни доказателства и конкретни действия по същество“, заяви още Стелияна Кожухарова.Името на Димитър Аврамов не за първи път бива замесвано в скандал. В началото на 2011 г. Върховният административен съд трябваше да решава дали монтанският депутат, който е един от вносителите на Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, е нарушил закона за конфликт на интереси. Аврамов и колегата му от ГЕРБ Стоян Гюзелев бяха автори на скандална поправка именно в този закон, която задължаваше собствениците на земи да продават първо на арендаторите си терените си.Тогава парламентарната комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси излезе със становище, че двамата са нарушили правилата, тъй като били собственици на фирми, които се занимават със земеделие и имат арендувани ниви. Двамата народни представители обаче не декларирали, че са били управители на фирми, които са обработвали земи и не са обявили свързани лица.Роденият през 1977 г. в Монтана Димитър Аврамов е депутат от групата на ГЕРБ. В момента е член на Комисията по земеделието и горите в парламента, а в периода юли 2009-ноември 2011 г. е бил член и на комисията по външна политика и отбрана.

dariknews.bg