Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Науката утвърждава ефективността на терапията със светлина и цветове

Фототерапията и хромотерапията са лечебни практики, използвани от Древността, но днес те печелят все повече привърженици благодарение и на научните доказателства за тяхната ефективност. Изследователите вече имат необходимите инструменти, за да изучават как светлината и цветовете се отразяват не само върху психиката и поведението ни, но и върху физиологичните системи в организма.Статия, публикувана наскоро в The New York Timesразкрива как светлината и цветовете влияят върху нашето състояние при различни обстоятелства – от затворническите килии до родилните отделения, от мините за каменни въглища до класните стаи.

Ранното използване на светлината и цветовете като терапия

Фототерапията (използването за лечение на светлината от целия спектър) и хромотерапията (използването на специфични цветове за повлияване на здравето) са се използвали, според наличните данни, още 2000 години пр. Хр. В Древен Египет, Гърция, Китай и Индия лечителите масово са практикували терапия със светлина, докато египтяните и гърците са прилагали и терапията с отделните й цветове. В традиционната медицина на Египет и Гърция цветните камъни, минералите и кристалите са се използвали масово за хромотерапия. Често срещани били и лечебните храмове. Тези помещения били боядисвани в специфични цветове, известни с това, че притежават лечебни свойства.

Модерната епоха на фототерапията и хромотерапията

Както пише американският вестник, вече и със съвременни методи е доказано, че светлината и цветовете силно влияят и на физиологията и на психиката ни. Нека вземем за пример розовото. При проведен експеримент, когато задържани за насилие били затворени в килия с розов цвят, те се успокоили, спрели да буйстват и крещят и често не след дълго заспивали. По данни на статистиката над 1500 болници и затвори в САЩ са използвали и още използват розовия цвят в поне една от стаите си.

zdrave.bg