Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Етиен Леви: Страхът ни е вроден, но сега трябва да се обединим

Г-н Леви, какъв е вашият коментар за случилото се?

Зловещ акт на насилие и безсилие едновременно. Невероятно обидно е, че някакъв, който и да е било той, не се интересувам нито от цвят на кожа, нито от религия, защото съм толерантен човек, може да си позволи в една държава, която е свободна и приема гости с широко отворени врати, да извърши насилствен акт. Аз го наричам криминален с политически оттенък. Това е страшно обидно за нас, защото е посегателство върху държавата ни, върху прекрасните взаимоотношения между българския и еврейския народ. По този начин иска да се въздейства  на хората с внушението: „Ето, евреите дойдоха и какво стана, ако не бяха дошли нямаше да се случи.” Сега ще се започне със спекулациите, а всичко това е в ущърб на нашия туризъм. Зловещ акт, който не трябваше да се случва. Говорих си с мои приятели преди години, че е въпрос на време това да стане, защото когато мечката играе в двора на съседите, тя няма как да не дойде и в нашия, ако не сме сложили сериозна преграда.

Т.е. подценявали сме опасността?

Не, не мисля, че сме я подценявали, мисля, че са взимани мерки- имаме добри специалисти в тази област. Все пак ние сме кръстопът между Близкия Изток и Европа. Какво ли не се случва тук, по нашите пътища – има и далавераджии, проститутки, мошеници, сводници, но за съжаление и терористи- нещата просто са свързани и затова може би не сме очаквали точно в този момент, и именно това е използвано. Не искам да кажа, че мерките за сигурност са били занижени, но просто ние сме либерална държава, ние сме към всички други либерални освен към себе си и затова се получи. Много неща са преплетени тук. Не е само на религиозна основа, защото пък е страшно погрешно сега да тръгнем да обвиняваме мюсюлманите. Аз познавам много такива, които са против насилието. Тук говорим за фанатизъм, радикализъм и фундаментализмът в крайни форми.

Засили ли се чувството на страх  у вас след вчера?

Какво означава страх?! Всяко човешко същество се ражда с вродено чувство за страх, но от друга страна позицията ни като отношение към Всевишния Отец трябва да бъде една- обединение на всички хора, които са против това. Най-после идва време доброто и злото да са от двете страни на една монета. Крайно време е доброто да вземе надмощие и да приклещи злото, което ни пречи да живеем един нормален живот и да бъдем щастливи, така както се раждаме. Законно право на човек е да бъде щастлив. Иначе страх може да има и от едно бандитско нападение, от куршумите на един мафиот, от безумното движение по улиците, но тук вече говорим за посегателство върху суверенитета на една държава, и на демократичното, либералното право на едни хора от друга страна да пребивават у нас. Как може такова нещо? Прави го в собствената си страна. Но това е опит да се всее страх под формата на безсилие, защото това за мен е тотално безсилие. Но с Божията помощ мисля, че ще се справим.

vsekiden.com