Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Изненадващите ползи от това да бъдете доброволец

Полза №1: Доброволческата дейност ви свързва с другите
Една от по-известните ползи от доброволческите дейности е динамичното въздействие върху общността. Неплатените доброволци често са свръзката, която сплотява обществото. Доброволчеството ви позволява да се свържете с общността, в която живеете, и да я направите едно по-добро място за живеене. Но това е двупосочен процес и може да помогне и на вас и семейството ви толкова, колкото и на каузата, в която сте избрали да се включите. Посвещаването на време за такива дейности ви помага да откриете нови приятели, да разширите връзките си и да подобрите социалните си умения.

– Доброволческата дейност ви помага да създадете нови приятелства и контакти.
Един от най-добрите начини да създадете нови приятелства и да затвърдите вече съществуващите взаимоотношения е като се ангажирате с обща дейност. Доброволните дейности са чудесен начин да срещнете нови хора, особено ако сте нови в областта. Затвърждават се и връзките с обществото, разширява се мрежата от контакти, срещате хора със сходни интереси и се занимавате със забавни и удовлетворяващи дейности.

– Доброволческата дейност повишава социалните ви умения, както и тези за поддържане на контактите ви.
Някои хора са естествено дружелюбни, докато други са по-срамежливи и срещат трудности в това да се запознават с нови хора. Доброволчеството ви дава възможността да прилагате и развивате социалните си умения, защото се срещате редовно с група от хора със сходни интереси. Веднъж щом наберете сили вече е по-лесно да разширите познанствата си и да създадете нови приятелства и контакти.

Полза №2: Доброволческата дейност е полезна за ума и тялото ви
Доброволчеството осигурява много ползи и за физическото, и за психичното здраве. Повишава самоувереността и осигурява здравословно покачване на самооценката и удовлетвореността от живота. Правите нещо добро за другите хора и обществото, а това ви дава естествено чувство за постижение. Ролята ви като доброволец може да ви донесе и чувство на гордост и идентичност. А колкото по-добре се чувствате относно себе си, толкова по-вероятно е да имате позитивна гледна точка за живота и бъдещите си цели.

– Доброволческата дейност се бори с депресията.
Понижаването на риска от депресия е друга важна полза от доброволчеството. Ключов рисков фактор за депресията е социалната изолация. Чрез доброволческата дейност поддържате редовен контакт с хора и изграждате силна поддържаща система, която в замяна ви предпазва от стреса и депресията, когато преминавате през моменти на предизвикателства.

– Доброволческата дейност помага да останете физически здрави.
Доброволчеството е добро за здравето ви във всяка възраст, но е особено полезно при по-възрастните хора. Изследвания сочат, че при доброволците има по-ниска смъртност, дори и да се вземат предвид фактори като здравето на участниците в изследването. Доказано е, че доброволческите дейности облекчават симптомите на хронична болка и сърдечни заболявания.

Полза №3: Доброволческата дейност може да ви помогне да напреднете в кариерата
Ако обмисляте да започнете да градите нова кариера, доброволческите дейности могат да ви помогнат да натрупате опит в сферата, към която сте се насочили, и да срещнете нови хора в нея. Дори и да не планирате да сменяте кариерата си, доброволчеството ви дава възможността да практикувате важни умения, които се използват на работното място място – колективна работа, комуникация, решаване на проблеми, планиране на проекти, управление на задачите. Може да се почувствате по-комфортно, изявявайки се на работа, ако първо сте изгладили тези умения като доброволец.

– Чрез доброволческата дейност можете да натрупате опит за кариерата си.
Доброволчеството ви предлага шанс да опитате да работите на ново поприще без да се налага да се ангажирате дългосрочно. Това е и чудесен начин да натрупате опит в новото поле на изява. В някои сфери можете да постъпите като доброволец директно към организация, която извършва дейността, от която се интересувате. Например ако се интересувате от работа като медицинска сестра, можете да станете доброволец в болница. Работата ви като доброволец може да ви сблъска и с професионални организации, които биха могли да съдействат за кариерата ви.

– Доброволческата дейност може да ви научи на ценни умения за работата ви.
Само защото работата като доброволец не е платена не означава, че уменията, които учите, са елементарни. Много доброволчески организации осигуряват сериозно обучение. Например можете да станете опитен съветник по кризисните въпроси, докато сте доброволец в приют за жени, или специалист по история на изкуството, докато отделяте от времето си за доброволна дейност в музей.

http://www.tia.bg/