Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Моника Панайотова: Кариеристите бързо се отказват да използват ГЕРБ за трамплин

Г-жо Панайотова, кога решихте да се занимавате с политика и какви бяха личните ви мотиви?

Имах удоволствието да уча и завърша специалност, която исках и харесвах, а именно международни отношения. Преди появата на ГЕРБ, обаче, не виждах подходяща партия, която да отговаря на моите принципи и да дава истинска заявка за промяна и по-европейско развитие на страната, за това работих в неправителствения сектор до учредяването на ГЕРБ. Когато бях избрана за председател на МГЕРБ през 2008 г. започнах активно да се занимавам с политика и оттогава имам шанса да работя с прекрасни, всеотдайни и постоянно развиващи се млади хора.

Защо избрахте ГЕРБ, какво ви привлече в тази политическа партия?

Избрах ГЕРБ, защото от самото начало, първо в сдружение ГЕРБ, след това и в партията, имаше много млади хора, които имат усещане за каузата, искат да останат в България и да допринасят за промяната в страната ни. Впоследствие голяма част от тях днес са в изпълнителната, законодателната и местната власт и със своята енергия, визия и желание за промяна допринасят нещата постепенно да се случват в правилната посока и да бъдат устойчиви във времето. Това, което отличава ГЕРБ от другите партии, включително и новопоявяващите се е, че г-н Борисов и г-н Цветанов заложиха в екипа си на много нови и необременени от системата млади хора.

Като шеф на младежката организация на ГЕРБ имате ли  спорове с министър-председателя и по какви теми?

Не бих казала, че имаме спорове. Противно на общото разбиране, че ГЕРБ е лидерска партия и в нея няма плурализъм в мненията и свобода на действията, МГЕРБ е от малкото младежки организации в страната, които се ползваме с изключително доверие и свобода да инициираме, да създаваме и да работим като интегрирана и пълноценна част на цялата партия.

Какво ще кажете на младите хора, които след завършването си на университета остават без работа и обвиняват за това управляващите?

Искрено се надявам процентът на младите хора без работа да намалее драстично, особено през предстоящите месеци. От страна на правителството бяха предвидени инициативата „Работа за младите хора в България”, както и редица мерки за преквалификация, платени стажове по специалността, „първа работа” и „ново работно място”, чрез национално и европейско финансиране. Преодоляването на подобни предизвикателства пред младите хора е възможно само при участие и взаимодействие на всички заинтересовани страни – завършващи, които постоянно да си сверяват часовниците за степента си на подготовка и конкурентоспособност; университети, в тясна корелация с работодателите, Агенцията по заетостта, Министерството на труда и социалната политика и Министерство на образованието. Новото споразумение, подписано в началото на юли между двете министерства е именно стъпка в тази посока. Този петък по време на парламентарния контрол ще оправя питане и въпрос по тази тема към министрите Младенов и Игнатов, за да дадат отговор до колко тези мерки генерират заетост и са успешни, до колко отговарят на нуждите на младите хора и работодателите и какви действия са предприети, за да се подобри достъпът и интересът на младите хора до посредническите услуги на бюрата по труда.

Кой е най-успешният проект, който е иницииран и реализиран от МГЕРБ?

Най-големият успех на МГЕРБ е неговият екип, който позволява реализацията на много проекти във времето. В МГЕРБ работим в две посоки: Инициативи, насочени навътре към организацията, с цел обучение, подготовка на кадри и международни приоритети в рамките на Европейската народна партия. В тази връзка имаме традиционни проекти на академии и университети, а и миналата седмица на изборите за председател и бюро на най-голямата студентска младежка организация в Европа, за заместник-председател на организацията, с ресор висше образование, бе избран Андрей Новаков от МГЕРБ-Благоевград. Преди това на този пост и със същия ресор бе избран друг наш представител, което до голяма степен е и признание към работата на МГЕРБ в сферата на висшето образование и младежките политики на европейско ниво. Инициативи, насочени към всички млади хора в страната. За това се радвам, че имаме разбиране сред министрите и техните екипи и благодарение на инициативност от наша страна и готовност и експертиза от тяхна, днес имаме  Закон за младежта, въвеждащ ясен механизъм за участието на младите хора в процеса на взимане на решение; възможност за стартиране на бизнес с едно евро; бърза писта за младите хора в администрацията; студентското кредитиране; рейтинговата система на университетите, като последните две станаха реалност  благодарение и на активното участие на Националното Представителство на Студентските Съвети в страната.

Каква е причината  все повече хора  да искат да станат ваши членове, мислите ли, че това е така, защото ГЕРБ е управляваща партия?

Винаги една партия, когато е управляваща тя е атрактивна за повече членове, но специално при младежката ни организация се наблюдава устойчиво и постепенно нарастване на числеността й. При нас, повечето новопостъпили младежи идват или защото виждат резултати от управлението на ГЕРБ и искат да се включат и виждат възможност да инициират своите идеи, или защото виждат положителни примери с млади хора в организацията, респективно в местните парламенти и/или националния парламент и виждат смисъл да се присъединят и да помагат в екипите. Процесът на доказване в МГЕРБ не е лек, така че дори  и да има желаещи да използват организацията само и единствено за „личен трамплин”, те бързо се отказват.

Като председател на комисията  по „Европейските въпроси и контрол на европейските фондове” можете ли да ни кажете кои са най-важните решения, които сте обсъждали и взели?

Парламентарната ни комисия има две основни посоки на действие – европейски въпроси и контрол върху европейските фондове. Често се шегуваме с абревиатурата на нашата комисия, а именно КЕВКЕФ. И в двете сфери на действие това, което бях обещала, когато бях избрана за председател е изпълнено, а именно по отношение на европейските въпроси – да се адаптира българският парламент към новите си прерогативи след Лисабонския договор и европейският дневен ред да е по-близо до този на парламента ни. Днес имамe налице редица становища и позиции на Народното събрание по т.нар нови досиета на Европейската комисия, изразени в рамките на неформалния политически диалог с европейските институции, въведохме качествено нов подход при формирането на Годишната работна програма на Народното събрание по въпросите на ЕС и бяхме похвалени, при идването си в България, от еврокомисар Шефчович, отговарящ за връзката с националните парламенти и междуинституционалното сътрудничество, за активността и съдържателността на нашите позиции. Внесла съм предложения в правилника на НС, за да може тези резултати да са устойчиви във времето и всеки следващ председател да ги следва и надгражда, очакваме правна комисия да ги приеме, за да стигнат до пленарна зала. Създадохме традиционната инициатива за „европейски разговори” в парламента под патронажа на председателя на 41-то НС, за да може освен със съществуващия Съвет за обществени консултации към КЕВКЕФ, в по-широк мащаб да се дискутират в  пленарна зала актуални теми от европейския дневен ред с интелектуалци, дипломати, политици, представители на неправителствени сектор, бизнеса и академичните среди и впоследствие една част от тезите биват използвани в нашите становища и позиции. По отношение на контрола върху фондовете, по примера на Европейския парламент, провеждаме регулярни изслушвания на управляващите органи и упражняваме парламентарен контрол върху усвояването и управлението на европейските средства в страната, подготвяйки доклади на КЕВКЕФ, съдържащи ценни препоръки и оценки, както за изпълнението на настоящия, така и при планирането на бъдещия програмен период 2014-2020.

briz15.com