Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Симеон Варчев подаде оставка като управител на ДКС

Казвам се Симеон Варчев, работих много, не взимам рушвети, спя спокойно, не желая да бъда оценяван по този начин от политическите и административни ръководители и за това си подавам оставката. С тези думи управителят на Двореца на културата и спорта във Варна обяви днес пред журналисти, че се оттегля от поста, който заема повече от 10 години.По думите му това решение е окончателно. Варчев се оттегля от поста си, защото се чувства обиден от решението на административните и партийните ръководители на Варна, Летния театър да бъде менажиран от от Театрално-музикалния продуцентски център, а не от Двореца на културата и спорта.

По думите на Варчев приходите от Летния театър се инвестират в ДКС. Той заяви, че се прави законово нарушение, защото част от печалбата се инвестира в емблемата на Варна.Варчев припомни, че през 1997 година със заповед на тогавашния кмет Христо Кирчев Летния театър е предоставен за стопанисване, управление и експлоатация на ДКС. Състоянието на емблемата на Варна е било трагично. „Всичко започва почти от нулата, тъй-като Летния театър не в активите на търговското дружество на ДКС.“ По думите на Симеон Варчев общината е инвестирала в закупуването на пластмасови седалки, озвучителна и осветителна техника. ДКС е подпомагал цялата дейност с труда на щатните си работници. „През 2005 година кмета Кирил Йорданов по незнайна причина със заповед отмени сключването на договори с наемателите в сградата на Летния театър“, каза Варчев. По думите му ДКС е общинска фирма със 100% капитал на Общината и принципал Общински съвет.

Варчев съобщи, че ДКС ЕАД е в тежко финансово състояние. Причините за това са икономическата криза, която е ударила изложенията. „Те бяха плод на фирмите, които участваха в рекламния бюджет. През 2007 година имаме 825 367 лева приходи от изложения, през 2008 година 580 000 лева, а през 2011 са 115 000 лева. В София построиха голяма и хубава зала, с нея ни взеха спортните състезания, като Световната лига по волейбол. Ние се напънахме тази година, защото нямаме накъде. През 2009 приходите от Летния театър са 45 000 лева, през 2010 година 86 000 лева, 2011 година 93 000 лева за тази година се очаква да са 120 000 лева.“По думите на Варчвев ДКС е с остаряла климатичната инсталация, която е на повече от 40 години, а тока на месец е повече от 10 000 лева. Този символ трябва ежегодно да бъде обгрижван с финансови средства, заключи Варчев.

dnesplus.bg