Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Акциите на Air France скочиха с 11% след отчета

Френско-холандският авиопревозвач Air France – KLM обяви 895 млн. евро загуба за второто тримесечие на годината. Компанията обаче заяви очаквания за подобрение на оперативното представяне до края на годината в резултат на план за съкращение на разходите с 2 млрд. евро, пише Financial Times.Превозвачът се представя по-зле от останалите водещи играчи на авиопазара в Европа, каквито са Lufthansa и International Airlines Group, главно заради изоставането с оптимизирането на разходите. Готовността това  да се случи сега се хареса на пазарите и акциите на Air France поскъпнаха рязко днес.Наскоро Air France обяви план за съкращение на 5 хил. работни места във Франция в опит да се противодейства на нарастващите разходи, главно предизвикани от скъпите горива, както и на проблемите, предизвикани от лошите икономически условия в Европа.

През второто тримесечие на миналата година Air France имаше загуба от 197 млн. евро. От сегашния негативен резултат 368 млн. евро се падат на еднократен разход, предизвикан от плана за съкращения и свързан с компенсации за освободените служители.

Други 372 млн. евро се дължат на разходи за хеджиране на цените на горивата.На оперативно ниво компанията започва да наблюдава леко подобрение като резултат от преструктурирането. Това води до очаквания, че през втората половина на годината оперативната печалба ще бъде по-добра в сравнение със същия период на миналата година.През второто тримесечие на 2012 година оперативната загуба на Air France е била 66 млн. евро, а за същия период година по-рано – 145 млн. евро.Приходите на групата пък са нараснали 4,5 на сто на годишна база до 6,5 млрд. евро.Оперативните разходи за основна дейност са били съкратени с 0,3 на сто за тримесечието. Ако обаче към тях се добавят и разходите за гориво, то има ръст от 3,2 на сто. Само разходите за горива са се увеличили с 13 на сто до 1,9 млрд. евро. В основата на това е поскъпването на щатския долар.Днес акциите на Air France – KLM повишават цената си с 11,14 на сто до 4,33 евро на акция.

http://www.investor.bg