Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Международна школа за обучение по руски език се открива във Варна

Форумът за чуждоезиково обучение във ВСУ „Черноризец Храбър” се провежда за четвърта поредна година съвместно с Фонд „Руский мир”. Международна лятна квалификационна школа за обучение по руски език като чужд ще се проведе във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” от 6 до 10 август. Форумът се организира четвърта поредна година съвместно с Фонд „Руский мир”, съобщиха от висшето училище. И подчертаха, че в него ще участват бъдещи млади преподаватели по руски език на прага на своята професионална кариера. Това са 55 студенти от специалностите „Руска филология” и „Приложна лингвистика с руски език” от партниращи си с варненския университет висши училища в Сърбия, Унгария, Германия, Латвия, България и Русия.

 Международната лятна квалификационна школа ще се открие официално в понеделник, 6 август, от 11:00 часа в Руския център на ВСУ „Черноризец Храбър”. Дискусиите, които ще продължат до 10 август, са посветени на съвременните педагогически технологии в обучението по руски език като чужд с особен акцент върху тяхното приложение и ефективност, заявиха организаторите на научния форум. Програмата включва кръгли маси, методически семинари, публични лекции и майсторски класове на известни учени и специалисти в областта на руския език и методиката на преподаването му. Лекторите са преподаватели от Института за руски език и култура на Санкт-Петербургския държавен университет, както и български специалисти. Новото за тази година е, че съчетаваме теорията и практиката – от лекциите на изтъкнати учени до майсторските класове на опитни училищни преподаватели, подчертаха от ВСУ „Черноризец Храбър”.

 Форумът, както всяка година, се организира с подкрепата на Община Варна община, Генералното консулство на Русия, Руския културно-информационен център, Санкт-Петербургския държавен университет и Националното издателство за образование и наука „Аз Буки“ на Министерството на образованието, младежта и науката. Руските центрове, които насочват студентите си за участие в уникалната методическа школа за начинаещи преподаватели, са от университетите в Белград, Будапеща, Дрезден, Даугавпилс, Санкт Петербург, София, Пловдив и Варна.Общо в света съществуват 57 руски центъра, чиято основна цел е да повишават интереса към езика. Руският център във ВСУ „Черноризец Храбър” е първият на Балканите. Създаден е в началото на 2009 г. и работи активно за популяризирането на славянския език, история и култура.

 barometar.net