Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Експерт: Сигурността е бизнес

Инвестирането в сигурността ще донесе печалба в рамките на националната икономика. Сигурността е бизнес както всеки друг и е част от нормалното функциониране на всеки бизнес. Такава позиция изрази доц. Димитър Димитров, ръководител на Катедра „Национална и регионална сигурност в УНСС пред БНР.Ако подценим сигурността, ако не инвестираме в хора, технологии, средства, с които да се справим с това, ще имаме проблеми както при всеки бизнес, където се подценяват тези неща.Според него от терористичния взрив на летище „Сарафово“ могат да се изведат поуки – дали камерите имат високи резолюции, дали имаме подходяща база данни, дали можем да правим бързо ДНК-анализи и пр. Екпертът посочи, че има доста лесно достъпни материали, с които може да се сглоби бомба или някакво взривно вещество в домашни условия.

Българското общество трябва да разбере какво се е случило и как се е случило, има ли виновни или някакви причини и слабости, които са довели до подобен терористичен акт, подчерта той и добави: До момента получаваме такива информации от хората, които са оторизирани за това, че службите са се справили добре, че сме нямали сигнали или трудно се предотвратява такова нещо – да, това е вярно в много голяма степен и може би трябва да повярваме и да бъдем убедени в това. Но след като стана атентатът, ние трябва да бъдем убедени в още едно нещо – в способностите на всички служби, структури, организации, които трябва да разкрият причините и да стигнат до извършителите на този акт.

Отсега нататък българските служби трябва да покажат възможностите си. Отделно извън на чисто оперативната работа е необходимо и парламентът да огледа нещата – дали има нужда от законодателни промени и дали структурите – МВР, ДАНС, разузнавателни служби и други, са си свършили работата.Не трябва да бъде всяко чудо за три дни, защото това наистина е сериозен терористичен акт с чужди граждани, който привлече вниманието на целия свят и наистина създава сериозна опасност, ако службите не си свършат работата, за следващи действия на подобни хора, които имат лоши намерения спрямо България, коментира Димитров.

standart.bg