Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Държавата дава пари за лапидариум на мястото на Дупката във Варна

В Дупката в центъра на Варна няма да се строи, а мястото ще бъде озеленено и там ще бъдат изложени археологически находки. За обекта държавата е готова да плати изцяло, обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след визита в района.„Виждате какъв цирей има в центъра на най-хубавия ни град по Черноморието“, заяви Дянков за Дупката. Финансовият министър демонстрира завидни знания за района и неговата история: „Всички варненци знаете за този проект. Още 1984 г. тук са почнали да копаят, за да правят ЦУМ. Намерили са римската стена и кулата – единствената открита в България, на която ъглите са заоблени. От другата страна има гръцка стена на 27 века“, отбеляза финансовият вицепремиерът.Дянков бе категоричен, че тук така или иначе не може да се строи. Единственото, което можело да се направи, са зелени площи и т.нар. лапидариум (бел.ред. място, където са подредени камъни с археологическо значение, обикновено на открито).

Около 2,5 млн. лв. ще са нужни за въстановяването на археологическите находки и реализацията на проекта. В бъдеще Общината ще може да кандидатства за финансиране по европрограмите за превръщането на лапидариума и римските терми в Гръцката махала в един голям археологически обект.Премиерът Бойко Борисов вече е поставил задача на главния архитект на Варна Петър Йорданов за разработването на проект. Водят се преговори с бизнесмена Георги Гергов неговата собственост да бъде преотстъпена на Община Варна, разкри финансовият министър.

„Вариантите са като истински патриот г-н Гергов да разбере, че така или иначе никога няма да построи нищо тук. И просто да размисли дали иска да му се разнася името в поколенията като някой, който напук на цялата държава и всички варненци е искал този цирей да стои така. Или просто да размисли и да го дари като част от общия патриотизъм, който се надявам, че ще обхване варненци“, каза още Дянков (чуйте повече в звуковия файл).

„Тази будност, която в момента ние проявяваме, е трябвало да се прояви в момента, когато се продава това място и е излязла наяве археологията. Смятаме, че по-човешко и по-нормално е, вместо да вредим на варненци, да бъдем разумни и да им осигурим приятна среда с едно хубаво ларго. Смятам, че Гергов, който има хотели на брега, също е заинтересован това да стане туристически атрактивно място. Ще разговаряме с него и надявам се, че в интерес на гражданите на Варна ще намерим общ език“, коментира министърът на културата Вежди Рашидов. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на културата Вежди Рашидов, заедно с кмета Кирил Йорданов, областния управител Данчо Симеонов и областния лидер на ГЕРБ Иван Портних, посетиха разкопките в близост до Търговския дом.

dariknews.bg

Снимка- dariknews.bg