Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

100 бутилки звъннаха в подкрепа на биеналето „Август в изкуството”

Звук от 100 бутилки, превърнати в колективен музикален инструмент, събра на 13 август арт общността във Варна в едно алтернативно пространство за съвременно изкуство – типичен вътрешен варненски двор. Обектите са работа на Диана Раданова, а фотографиите – на Нина Локмаджиева, която е и куратор на проекта. Акцията „Чуй бутилката!“ е част от програмата „Претопяване“ на агенция „НИРА Комюникейшънс” . Замисълът е предмети от бита, които обичайно отиват на боклука, да бъдат трансформирани с артистично намигване и да придобият нова функция.

Първата част на програмата под мотото „Да претопим пепелниците” беше реализирана на 1 юни в Grand Mall като инсталация от обекти и фотографии. Тогава Диана Раданова стопи при температура над 800 градуса повече от 100 пепелника. „С идеята „Претопяване” – обяснява кураторът на програмата Нина Локмаджиева, – ние дълбаем в метаморфозите на функцията и подсказваме, че преминаването през огън отваря нови територии за употреба на вече ненужни вещи.”„Този път в пещта паднаха бутилките – добавя Диана Раданова, – предимно от вино, които повечето българи просто захвърлят на боклука, и то рядко разделно. Ето защо ние се надяваме с нашия проект да приобщим още последователи към зелената идея за рециклиране.”

Акцията се превърна в ентусиазиран колективен пърформанс, в който претопените бутилки, свободно висящи от градинска пергола, влязоха в ролята на ударни инструменти. Тон на колективната творческа игра даде признатият перкусионист Валери Ценков, а солови изяви под неговото наставничество имаха дизайн гуруто Димитър Трайчев, изкуствоведът Румен Серафимов, арх. Станчо Веков. Награда за поетото музикално предизвикателство станаха вината на „Шато Коларово”, представени от сомелиерката Стефка Свещарова.Голяма част от претопените бутилки бяха с нови етикети – стикери в подкрепа на биеналето „Август в изкуството”. Тази година Община Варна спря в последния момент планираното финансиране на арт форума, но това не попречи на частните галерии да реализират своите готвени още от зимата проекти. Акцията „Чуй бутилката!“ също премина в подкрепа на „Август в изкуството”.
barometar.net