Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

12 причини защо „Лондон 2012“ бе велика Олимпиада

12 причини, които доказват защо Игрите във Великобритания са едни от най-успешните в историята.

1. Обиколката на Олимпийския огън, който вдъхнови цялата страна. Той бе видян от повече от 14.6 милиона души по време на пътуването му до всеки район на Великобритания, преминавайки в близост до 95% от населението.

2. Това са най-успешните игри за отбора на Великобритания за повече от век, като отборът завърши на трето място в таблицата по медали и надмина целта за спечелване на повече медали в повече спортове от Олимпиадата в Пекин. Те подобриха четири световни рекорда. Някои от постиженията: най-великите 45 минути в историята на атлетиката ни благодарение на Джесика Енис, Мо Фара и Грег Ръдърфорд; сър Крис Хой стана най-успешният британски олимпиец с 6 златни медала; първите 2 златни медала на отбора на Великобритания по таекуондо на Джейд Джоунс и Лутало Мухамед; и Никола Адамс, която стана първата жена, спечелила злато в бокса.

3. Някои от най-емблематичните моменти в олимпийската история, включително „удвоената тройка“ на Юсейн Болт- той запази титлите си на 100м, 200м и 4х100м; Майкъл Фелпс стана най-награждавания олимпиец със 22 медала (18 златни); Дейвид Радуша стана първият атлет, пробягал 800м под 1м41с; и Мо Фара, който спечели двойно олимпийско злато на игрите у дома на 5 000 м и 10 000 м.

4. Рекорден брой зрители на олимпийските турнири, като повече от 7.4 милиона души посетиха състезанията във Великобритания. Само Олимпийският парк в Стратфорд бе посетен от повече от 2.4 милиона души. Извън олимпийските съоръжения повече от четири милиона души гледаха игрите на екраните за излъчване на живо, повече от един милион души бяха по улиците, за да наблюдават колоезденето при мъжете и жените, а 12 милиона души посетиха събитията от Фестивала Лондон 2012.

5. Рекорден брой телевизионни зрители – 4.8 милиарда зрители по света. Само церемонията по откриването бе гледана от повече от 1 милиард души, като средният брой зрители във Великобритания бе 22.4 милиона, най-големият брой зрители на BBC One след коледното издание на „Само баламите бачкат“ (Only Fools and Horses). Международният Олимпийски Комитет обяви, че почти девет от 10 човека във Великобритания са гледали предавания от Олимпиадата Лондон 2012.

6. Ново ниво на спортното равенство. Лондон 2012 са първите Олимпийски Игри, където всяка една държава бе представена от жени състезатели. Същевременно, женският бокс стана олимпийски спорт за първи път, а повече от 80 000 зрители са наблюдавали финала на женския футбол на Уембли, рекорден брой хора, подкрепящи дамите.

7. Рекорден брой пътници в градския транспорт. Над 4.5 милиона души пътуваха в метрото в четвъртък, 9 август, най-много пътници в един ден в историята на лондонското метро. По време на игрите метрото превози повече от 60 милиона пътници, с 30% повече от същото време миналата година.

8. Рекорден момент за Хийтроу, летището обслужи около 237 000 пътници на 16 юли, като броят се увеличи на 26 юли- навечерието на церемонията по откриването на игрите- а посетителите преминаха през контрола за сигурност бързо и безпрепятствано.

9. Увеличение при разходите и туризма през 2012г. Visa обяви, че разходите в лондонските ресторанти са се увеличили с 20% в спрямо миналата година, разходите в нощни заведения са с 24% увеличение, а разходите за билети за театър и други са се удвоили. Магазини на Бонд стрийт, Оксфорд стийт и Риджънт стрийт обявиха пик в продажбите си.

10. Огромен тласък за британската икономика. Планира се Игрите Лондон 2012 да генерират около ? 13 милиарда икономически ползи за страната под формата на търговия, инвестиции и туризъм през следващите години, в допълнение на около ?7 милиарда под формата на договори, които бяха отворени за компании от всеки регион на Великобритания като част от строежа и подготовката за Игрите.

11. Най-зелените игри досега, според независимата Комисия за устойчиви игри Лондон 2012, която похвали феноменалната промяна на мястото, където се намира Олимпийският парк.

12. Сега сме в очакване на най-успешните Параолимпийски игри досега, като продажбите на билети за състезанията достигат рекордни нива и повече от 2 милиона са вече продадени.

actualno.com