Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Как Audi си направи безплатна реклама в най-продаваната книга във Великобритания

Преди седмица Великобритания се събуди с интересна новина. Еротичният роман на писателката И. Л. Джеймс „50 нюанса сиво“ (“50 shades of Grey”) стана най-продаваната книга в страната за всички времена, съобщи ежедневникът „Индипендънт“. Нацията, от която са произлезли някои от най-великите и задълбочени творби в литературната история изкупи 5,8 милиона бройки от книгата, коментираха местни наблюдатели. 1,5 млн. от закупените екземпляри са били в електронен вариант. Така, „50 нюанса сиво“ надмина по продажби и интерес дори „Хари потър и даровете на смъртта“ на Джоан Роулинг.Това заглавие се радва на силен интерес в интернет, въпреки че мнозина коментират, че качествата на съдържанието на романа са спорни. Наблюдатели го смятат за депресиращ, дори ужасяващ. Някои библиотеки в САЩ забраниха книгата заради еротичната тематика. Но това само провокира още повече интереса към нея.

Целият този шум, както всичко, за което се говори, предизвика треска и сред маркетолозите. Защото, където са хората, там отива и рекламата.В интересен анализ авторите в AdvertisingAge обаче отбелязават друго интересно наблюдение по повод феноменалния успех на творбата: Audi си прави в този роман страхотна реклама. Ако вече сте прочели романа, вероятно сте забелязали, че марката се появява много пъти в него. Почти толкова, колкото секс играчките, коментират те. На страниците се отдава звездна роля не просто на бранда, а на няколко негови модела: A3, R8 Spyder, Q7.Запитани през миналата седмица дали са платили за рекламата в книгата, чиито продадени копия по света на английски език надминават 30 милиона, от компанията отговарят „Не“. Рекламният отдел не само че не е платил и един американски цент за продуктово позициониране в книгата, но и не е имал никаква представа, че такава книга се пише. Докато не започва големият шум около нея, критиките и споровете.Ситуацията става дори по-интересна за маркетинга, когато се оказва, че авторката И. Л. Джеймс не шофира Audi, а Mini. А съпругът й – Volkswagen.

И така, как се случва цялата тази история с неочакван максимален рекламен ефект? Това напълно естествено брандирано позициониране идва, защото Audi през годините остана вярна на това да се представя като висококачествена, луксозна кола, която избират клиентите, предпочитащи дизайн и изпълнение, коментират в AdAge. Вероятно изборът е мотивиран изцяло от желаното представяне на характера на героите, пишат наблюдатели. Смята се, че в богатите страни, предпочитаната марка автомобил дефинира доста точно характера на човека. Това обикновено е един от начините брандовете да се вписват лесно в книги, телевизионни програми и филми.

Всъщност споменаването на марката може да създаде добри и доходоносни връзки между продуцентите или авторите и компанията. Когато веднъж една фирма е спомената и тя се вписва добре в предложения продукт, ако продуктът набере слава след това често се пораждат вече платени ангажименти, за да може марката да продължи да се явява в съдържанието.За Audi безплатната реклама в „50 нюанса сиво“ идва докато продажбите й нарастват. През юли тя записа рекорд от продадени коли в САЩ за всички времена. Продажбите й в страната се покачиха с 28% през този месец, което е с 11 707 автомобила повече. За пореден път се доказва правилото: когато една марка или един човек се докажат като известни и престижни като присъствие, идва ред на безплатната реклама. Важното е обаче въпреки този безценен бонус, интересът да се поддържа и с интелигентен маркетинг.

manager.bg