Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

6000 студенти напускат България всяка година

Над 6000 студенти са заминали да учат в Западна Европа за последната учебна година. Това отчетоха за „Монитор” от водеща посредническа фирма за образование в чужбина, позовавайки се на данни от официалните системи за прием на Англия, Дания, Швеция и др.Бройката надвишава с около 1500 план-приема за първокурсници на Софийския университет, който тази година е 4524. Така на практика излиза,че изнасяме повече от един випуск студенти само в Западна Европа.„Общо за Великобритания, Холандия, Дания, Шотландия пътуват около 5000 български студенти годишно.

Системите за прием

на тези страни дават възможност да се проследява приемът. Заедно с останалите скандинавски страни като Швеция, Норвегия, Финландия, както и Франция, Италия и Испания общата бройка може да възлезе на около 6000-6500 българи зад граница”, обясни шефът на фирма посредник за следване в чужбина и ръководител на проекта „Световно образование” Ирина Христова. Тя допълни, че в последните години се увеличава броят на българските кандидат-студенти в чуждите университети с между 7% до 10%.

„През миналата година имаше “скок” на нашите кандидати за Великобритания с около 12 на сто, тъй като млади хора, завършили средното си образование в предишни години, отлагаха заминаването си, но го направиха през 2011 г., за да се възползват за последна година от по-ниските такси”, разясни Христова.Великобритания остава най-желаната дестинация за БГ младежите и за следващата кандидатстудентска кампания. Очаква се 1600-1700 наши младежи да заминат за Острова. За новата учебна година с около 20% до 500 ще се увеличат мераклиите, които желаят да учат в Холандия.„Това е по-евтина образователна дестинация от Великобритания и предоставя възможности за обучение в голям брой специалности на английски език”, обясни Ирина Христова.Бройките на БГ кандидат-студенти за другите западноевропейски дестинации за следващата учебна година все още не са известни. Около 6000-6500 се очаква да бъдат българите, кандидатствали в Западна Европа и през следващата академична година.Традиционно икономическите специaлности се радват на най-голям интерес от страна на нашите кандидат-студенти. През последните години за сметка на специалностите в модата и дизайна повече се засилва интересът към инженерните дисциплини съобщи още Христова.

„Те показаха, че в годините на криза, могат да гарантират започването на работа на добра позиция, защото висшето образование в икономиката и в бизнеса е необходимият минимум, за да имаш добра работа и кариера. Обаче бакалавърската степен в икономиката не е достатъчна. Например сферите на телекомукациите и компютърните приложения и в бъдеще ще гарантират добро заплащане на завършващите студенти” , коментира експертът. Нарастват желаещите да учат в Дания, като за следващата учебна година се очаква да заминат поне 300 българи. Основната причина е, че следването там е без такса. Безплатното висше обаче се компенсира с по-високи разходи за издръжка. Така годишната сума, която семейството трябва да покрие, се равнява почти на тази за Холандия или за Великобритания.Висшето образование сега остава най-скъпо на Острова ако студентите не използват заем, но ако вземат такъв, може да започнат да учат, без да плащат нищо за обучението, а само да покриват месечните си разноски.

Смъкват таксите на Острова до 6000 паунда

Стипендиите в британските вузове могат да понижат таксите до 6000 паунда годишно. С покачването на тарифите за висше на Острова през миналата година те скочиха до 8300 -10 000 паунда.„В резултат на това Британската агенция за равен достъп до образование препоръча мерки, в резултат на които към края на декември миналата година британските университети пренасочиха значителна част от парите за традиционните академични стипендии към „безвъзмездни” помощи под формата на отстъпки в таксите“, обясни Ирина Христова. В резултат от тази мярка се увеличава броят на кандидатите, които ще получат стипендии под формата на отстъпки от таксата за обучение. При някои университети намалението достигат до 3000 паунда годишно. Сумата ще се приспада от таксата за обучение. В случай че курсистът е изтеглил заем, бонусите за успех ще се превеждат директно към банката, отпуснала заема. Дългът се изплаща само ако завършилият започне работа и взема заплата по-голяма от 1000 лева.

Отличниците с втори шанс за топвуз

БГ младежите, които са изкарали шестици на матурите, могат да кандидатстват повторно за престижен вуз във Великобритания. До дни се очаква да стане ясен броят на свободните места в британските университети за финалното класиране.

От тях могат да се възползват отличници, които са постигнали по-високи оценки на матурите от очакваните, и това им позволява да подадат документите си и в по-престижен университет, като се откажат от този, в който са се записали при по-ранен прием. Абитуриентите масово подават документите си за кандидатстване в чужд вуз, преди да са изкарали матурата. В заявленията си те пишат условна оценка и в случай че резултатът е по-нисък, рискуват да не бъдат приети в желания от тях университет.„Не са много учениците, които се възползват от това, но има такива, които са били подценени от преподавалите си”, коментира Ирина Христова.Желаещите да се възползват от възможността могат да кандидатстват повторно до 31 август. В случай че не бъде приет в университета, за който кандидатства, кандидатът запазва правото си да се обучава в първия посочен университет преди откриване на свободните места за прием.

Monitor.bg