Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Мозъкът си има „пречиствателна система“

Човешкият мозък може да бъде много объркано място. За щастие, той също си има „пречиствателна система“, пише „Списание Осем“. Става въпрос за течност, която като река отмива натрупванията от остатъци в мозъка (най-често протеини). За последните се смята, че са пряко свързани със заболявания като Алцхаймер, хорея на Хънтингтън и други невродегенеративни разстройства.Новото изследване подкрепя теорията, че звездообразните клетки, наречени астроцити, имат водеща роля в поддържането на нервната система във форма.През почти цялото ни тяло минава мрежа от съдове, по която се движи лимфата – течността, която премахва излишната плазма, мъртвите кръвни клетки, остатъци и други отпадъци. Но мозъкът е различен.

Вместо лимфа, мозъкът е окъпан в цереброспинална течност. В продължение на десетилетия невролозите смятат, че тази течност просто пренася разтворимите отпадъци, като бавно ги разпръсква в тъканите, а след това изнася товара си от нервната система и накрая в кръвоносните съдове. Да определят обаче какво действително се случва, остава невъзможно до съвсем скоро.

В новото изследване екипът, ръководен от невролога Майкен Недергаард, идентифицира процеса на прочистваща мозъчна система. Изследователите наблюдават движението на потоците в мозъка на лабораторни мишки. Те изследват функцията на клетки в мозъка, наречени глиа и заради функцията им, подобна на лимфната, я наричат „глимфна система“.Учените се надяват с настоящи и бъдещи изследвания да подобрят и развият знанията за функциите на мозъка и глимфната система, а също и на невралните токсини, пряко свързани със заболяванията на остаряването.

cross.bg