Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Съветът към регионалното министерство прие устройствения план на Варна

Националният експертен съвет по устройство на територията и регионална политика е приел снощи общия устройствен план на Варна, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).Експертите са отправили няколко препоръки към проектантския екип и варненската общинска администрация, които трябва да бъдат отразени в 7-дневен срок. След това строителният министър Лиляна Павлова ще издаде заповедта за одобряване на плана. От своя страна кметът на Варна трябва да възложи изработване на подробен устройствен план само за Морската градина, като наложи обещаната на гражданите забрана за строителство в нейните предели.

В началото на август министър Павлова съобщи, че най-вероятно ще бъдат нанесени някои корекции на градоустройствения план, защото местната власт е посочила за зелени зони части от града, които отдавна са застроени. Става въпрос за местностите Горчивата чешма и Долна Трака.На заседанието на експертния съвет единствено ръководството на природен парк „Златни пясъци“ е изразило особено мнение за приемането на градоустройствения план заради предвиденото изграждане на тунел на територията на парка, съобщи за Investor.bg Петко Цветков от Българска фондация „Биоразнообразие“.

Идеята за подобен тунел датира от 2009 г. като алтернатива на изграждането на заобиколен път от Варна на север към курорта „Златни пясъци“ и румънската граница.Коалицията „За да остане природа в България“ обаче алармира, че изграждането на подземното съоръжение е в нарушение на плана за управление на парка и заповедта за обявяването му за природен парк, с която се забраняват строителните дейности на тези територии.От екоорганизацията припомнят, че в момента граждански организации водят съдебни дела срещу екооценката на общия устройствен план на Варна. Коалицията подчертава, че приемането му от експертния съвет пряко нарушава разпоредбите на Орхуската конвенция за достъп до правосъдие по въпросите за околната среда.

Петко Цветков допълни, че националният експертен съвет не е направил корекция на общия устройствен план в частта му, която засяга проекта „Алея първа“, който предвижда мащабно застрояване на крайбрежната ивица по протежение на Морската градина.От коалицията посочиха още, че в общия устройствен план на Варна се предвижда урбанизиране на гори, станали обект на заменки. Това е в противоречие с параграф 3 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за горите, който забранява промяна на предназначението и застрояването на заменените гори, коментират еколозите.

http://www.investor.bg/