Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Над 300 приемни семейства у нас чакат деца

Новите стъпки, които държавата предприема за приемната грижа, са правилни. Това становище изрази Мирослав Долапчиев от Националната асоциация за приемна грижа.Повод за тази констатация стана приетото вчера от Министерски съвет постановление за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за кандидатстване, подбор и утвърждаване на приемни семейства и настаняване на деца в тях.Според Долапчиев за момента в България има над 1300 приемни родители и само 1000 настанени деца, като съотношението между тези две категории трябва да се изравни максимално бързо. Голяма част от приемните родители са пенсионери по данни на асоциацията.Аз самият съм доброволен приемен родител, заяви Долапчиев и допълни, че това е един от начините хората в България да направят децата щастливи и пълноценни личности.Една от най-важните точки в наредбата е премахване на изискването професионалните приемни родители да сключват основен трудов договор. Това ще спомогне зизбягването на множество проблеми като работното време, извънредния труд, платения годишен отпуск и др.

Приемната грижа става приоритет и на общините според нововъведенията на Министерски съвет. Това е добър ход на държавата, защото местните власти познават детайлно състоянието и проблемите на децата в съответните райони, което ще оптимизира полаганите за тях грижи.Важно обаче е да се гарантира, че с приемна грижа ще се занимават професионалисти с дълъг опит и сигурни умения, предупреждават от асоциацията.Част от промените е и възможността дирекциите „Социално подпомагане“ да бъдат сред доставчиците на приемна грижа наравно с лицензираните доставчици като държавата, неправителствени организации и частни фирми. Конкуренцията в тази област се очаква да стимулира предлагането на този вид услуги, което изцяло е в полза на децата, лишени от родителски грижи.

От националната асоциация за приемна грижа подкрепят напълно усилията на държавата да поеме към положително развитие по въпроса за приемните семейства.Според тях обаче остават още няколко промени, които трябва да бъдат направени,за да се постигнат максимални резултати.Сред препоръките на асоциацията е да се осигури ясна методология, която да се следва по отношение на набирането и обучаването на приемни родители. Необходимо е да има минимален пакет от правила, норми и стандарти, които да важат с еднаква сила за всички семейства, без значение кой е доставчикът на услугата.За момента остава нерешен и проблемът за първоначалните средства, които всеки приемен родител трябва да даде от личните си пари, за да подготви дома си за настаняване на дете.По мнение на Долапчиев тази сума трябва да бъде покривана от държавните средства. Към настоящия момент всяко приемно семейство получава 150 % от минималната работа заплата за едно настанено дете.

news.bg