Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Делфините в Черно море са на изчезване

В миналото водите на Черно море са изобилствали от милиони делфини, но днес картината е придобила съвсем различен облик. Популацията им е намаляла до такава степен, че днес са рядкост и са обявени за изчезващи видове. Още по-тъжен е фактът, че поради различни причини всяка година броят им продължава да спада.До 80–те години на миналия век делфините са масово преследвани заради месото и маста им. По неофициални данни в резултат на интензивното ловуване загиват около 5 млн. делфини. След тази потресаваща цифра през 1983 година най-накрая ловът им е забранен със закон, но нищо не може да промени факта, че водите на Черно море опустяват. Това нанася тежък удар върху популацията на делфини по българското крайбрежие. В наши дни те са под постоянна заплаха заради замърсяването на водите, оплитането в рибарските мрежи и намаляването на рибните ресурси.Делфините се славят като едни от най-интелигентите животни на планетата. Техният ум си остава загадка за учени и специалисти, които имат хиляди въпроси, но нито едно технологично чудо не може да им отговори. Природата ги е създала и със самосъзнание, което им помага да разпознаят себе си в огледало. За да общуват помежду си си служат със сложна система от звуци, неразбираема и непонятна за човешкия интелект. Освен това демонстрират силно чувство за взаимопомощ, основни умения за оцеляване, което е и една от причините малките делфини да остават толкова дълго с майките си.

Във водите на Черно море се срещат три вида делфини – афалата, обикновеният делфин и муткурът. Не може да се каже със сигурност какъв е техният брой, тъй като до този момент не е извършвано цялостно преброяване. Основният проблем, естествено, си остава липсата на средства за проучванията. На този етап от Института по океанология във Варна са си поставили важната задача да проведат голямо проучване, за да се сложи край на догадките и спекулациите с популацията на делфините. Ще бъдат разработени проекти, с които ще се кандидатства за финансиране по програми на ЕС, но резултатите от тези мащабни изследвания ще са налице след най-малко две години

Заплахите, надвиснали над оцеляването на делфините в Черно море, са от различно естество. Най-често подмамени от голямото количество риба, струпано на едно място в риболовните райони, делфините навлизат там, оплитат се в рибарските мрежи и умират от задушаване. Другите отрицателни фактори са нараняванията, причинени от корабите, замърсяването на водите с химически вещества и шума в морето. Основната причина за смъртност обаче си остава случайното попадане на животните в поставените близо до дъното рибарски мрежи. През последните години има доста случаи на изхвърлени на брега мъртви делфини – причината често остава неясна. За последните 7 години има рекордна смъртност на делфини по цялото Черноморие.

Един от основните проблеми, който засяга популацията на видовете, е екологичната намеса на човека, причинена от огромния улов на риба. Тъй като прекаленият улов намалява рибните ресурси в Черно море, делфините все по-често започват да търсят плячка в рибарските мрежи.Рибарството оказва влияние върху делфините в Черно море по различни начини – чрез затрудняване на храненето, вреди по местообитанията, промени в поведението и миграцията. Но много случаи със загинали китоподобни остават недокладвани поради незаконния и нерегулиран ловОсновните мерки за опазването на видовете в Черно море са по инициатива на научния институт АКОБАМС (със седалище в Монако), един от най-големите защитници на делфините. У нас организациите, работещи по въпроса, са Институтът по рибни ресурси и Институтът по океанология във Варна. Но каквито и мерки да бъдат предприети, нищо няма да бъде достатъчно ефективно без помощта на хората.У нас делфините са обявени за застрашен вид и са вписани в Червената книга на България. Животните са защитени и уловът им е забранен. Но доколко този закон е ефективен и се спазва? Отговор ни дава Стефан Аврамов от фондация „Биоразнообразие“: „Мерките за опазване на делфините не действат ефикасно и спазването на закона е въпрос на морал на съответния рибар, а не на респект от закона. Законът е едно парче хартия, което казва, че делфините са защитени, но няма кой да го приложи в морето“.Както стана ясно, присъствието на делфини в Черно море силно е намаляло през последните десетилетия. Важно е да продължат усилията за опазването им, дори и защото са незаменима част от морското биоразнообразие, а загубата им ще отслаби екосистемата, в която са доминиращия вид.

dnes.bg