Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Моряците на „Св. Николай” знаели, че возят захар

Моряците на борда на кораба „Св. Николай”, който бе заловен край Испания с почти 3 тона кокаин, знаели, че са наети, за да товарят захар. Това съобщи вчера в Своге вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.МВР разполага с данни, че човекът, който е наел екипажа на кораба, е българин. Полицията трябва да събере достатъчно оперативна информация и доказателства, за да бъде открито това лице и да бъде изяснена неговата съпричастност към пренасянето на дрогата.

По документи „Св. Николай” се е движел празен

Дори не е имало някаква фиктивна фактура или документи, които да са прикривали трафика на кокаина, обясни още министър Цветанов.

Корабът се е движил от Латинска Америка към Европа празен, но на практика е носел почти 3 тона кокаин. Наркотикът трябвало да бъде разтоварен в Испания, като 20% от цялото количество е трябвало да влезе в страните от ЕС. За останалото количество кокаин министър Цветанов не уточни към кой пазар е било планирано да бъде насочен.Колумбийците и испанците, за които се предполага, че са имали организаторска роля в канала, са засечени да имат контакти с екипажа на кораба, но за момента няма преки доказателства за това.

3 месеца е срокът, в който българските моряци ще бъдат държани в затвора

Така постъпват испанските власти, когато заловят трафиканти на кокаин в подобни случаи. В конкретния има един утежняващ момент – това, че корабът на практика е превозвал само кокаин и нищо друго. В повечето случаи при трафик на наркотици кокаинът се скрива зад някаква друга стока, поне по документи, каза вътрешният министър.В петък собственикът на кораба Дойчин Дойчев и соченият за организатор на наркотрафика Руслан Колев останаха окончателно на свобода, тъй като специализираната прокуратура се отказа да протестира пускането им от ареста. В началото на миналата седмица спецсъдът обяви, че срещу тях няма доказателства, и не им наложи каквато и да е мярка за неотклонение. Очакваше се решението да бъде протестирано от наблюдаващия прокурор Андрей Андреев, но в крайна сметка обвинението се съгласило напълно с доводите на съда, че няма доказателства срещу двамата, уличаващи ги в трафик на кокаин.Разследващите разполагат с данни, че част от екипажа е знаел за дрогата. Дойчин Дойчев и обвиненият в Италия за трафик на тонове кокаин Евелин Банев-Брендо са се познавали, но няма доказателства това да е свързано с конкретния случай.По думите на министър Цветанов менажирането на кораба е ставало чрез куха фирма.

monitor.bg