Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Виница излиза на протест утре против застрояването

ЮЛНЦ”Обществен съвет кв.Виница” организира митинг-протест на площад „Виница“ (срещу магазин „Макао”) утре, 31.август от 19:30 ч.Протеста ще е срещу планираното в новия ОУП застрояване на 600дка защитни мгори до кв.Виница и организирания рекет за разрешаване индивидуално строителство върху незалесените имоти между Ботаническата градина и кв.Виница!

Исканията на протестиращите са:

1. Да отпадне предвиденото в ОУП застрояване на защитните гори до кв.Виница, а териториите за застрояване едновременно със съществено озеленяване да бъдат планирани на терените без съществуваща едроразмерна растителност;

2.Министъра на РРБ да не одобрява проекта за ОУП-Варна докато проектантите не отразят в проекта тези промени, представени като възражения и в процедурата по обществено обсъждане.

3. Кметът на Варна незабавно да представи пред обществеността законоизискуемия регистър на съществуващите зелени площи на територията на Община Варна;

4. Настояваме държавата и държавността да се върнат във Варна и да бъде прекратено „феодалното” управление на града!

ЮЛНЦ”Обществен съвет кв.Виница” недоволстват от това как кмета на Варна „защитава” обществените интереси в сферата на градоустройството.

Воден от желание да се представи, че е защитник на зелената система наВарна, вместо да се противопостави на планираното с ОУП-Варназастрояване на съществуващите озеленени площи при това залесени със защитни гори, той се противопоставя на застрояване на съседни на тях неозеленени територии, с благовидния аргумент че на тези територии в бъдеще ще създава нови паркове. Това съобщават организаторите на протеста.Планирани за застрояване са над 600 дка защитни гори до кв.Виница, както и съседни на тях частни лозя, предвидени по предложение на кмета за бъдещ парк – може би след изсичане на съседните гори. Показателно е че кмета не прие решението на експертите при разглеждането на предваритения проект за ОУП въпросните частни лозя да бъдат в зона спорт и атракции с 15% застрояване едновременно с минимум 70% озеленяване, но приема 40% застрояване върху съседните гори. Това казват от ЮЛНЦ”Обществен съвет кв.Виница”.“Показателно е и че след 13г. управление на кмета 90% от тротоарите в самия кв.Виница дори не са изградени, а уличната мрежа като цяло е в трагично състояние. Но по негово настояване е заложено да бъдат отчуждени частни лозя и ниви и да бъде създаден с обществени средства крайградски парк, явно за да се компенсира планираните с негово съгласие за застрояване съседни гори“ – недоволстват организаторите на протеста.