Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Иван Лечев: Цената на паркирането в центъра на София трябва да е съобразена с нивото на доходите

– От днес влизат в сила новите правила за паркиране в центъра на столицата. Гост ни е китаристът на легендарната група ФСБ Иван Лечев, който се обяви против тези правила. Здравейте и добре дошъл.

– Здравейте.

– Преди да поговорим за новите правила, да Ви честитя сина.

– Много благодаря, Константин засега е едно бебе, което засега е в кръговрата на нещата в природата – яде, ака, спи…

– След 24 години как е да се татко за втори път?

– Супер е, нещата сега са много по-лесни. Едно време трябваше всичко да си носиш от чужбина, сега излизаш до ъгъла и си купуваш всичко. Сега имам и повече време за него.

– И така, знаете, от днес влизат в сила новите правила за паркирането. 2 лева на час, от 1 октомври, които живеете в центъра на София, ще трябва да плащате 150 лв. на месец „синя зона“, 100 лв. „зелена зона“. Какво трябва да се промени? Ще ви чуят ли?

– Дори стигнахме до среща в общината. Най-откровено го каза Радослав Тошев: „Ние искаме да затрудним достъпа на коли в центъра“. Това трябваше да се каже, вместо да ни разправят за чистия въздух и че сме искали привилегии… Дали може да се смята за привилегия да паркираш колата си пред собствения дом. Според мен това е право на всеки, който си е платил пътния данък, защото в Конституцията пише, че който си е пратил пътния данък, може да ползва инфраструктурата.

– Усещате ли подкрепа от тези, които не живеят в центъра?

– Политиците се опитват да противопоставят хората в центъра на тези, които не са. Но което днес е „синя зона“, утре ще е „лилава“ и т. н. В крайна сметка ще ни накарат да плащаме всички рано или късно. Въпросът е да не ни лъжат. Друг е въпросът тази сума – 150 лева – кой я измисли и на каква база.

– Те казват, например, във Виена е 370 лева…

– А колко е средната заплата на един виенчанин? Не трябваше ли сумата да се определи според стандарта на София? Да се види, че по света тези неща хората ги изчисляват спрямо средния доход на гражданина, а не взимат сума, за която аз си представям, че са си казали „трябват ни толкова и толкова пари, дай да ги вземем от драгите граждани“… Преди две години имаше наредба, която ВАС отмени, много хора си платиха по 70 лева и не си ги получиха обратно… Въпросът е и цената на една, и на две коли да е съобразена със средностатистическия доход на България.

– От общината казват, че ще се реши проблемът с трафика. Ще се реши ли?

– Не. Хората в центъра могат да си свършат работа пеш, защото им е близо. Аз твърдя, че не сме хората от центъра източникът на замърсяванията и задръстванията. Ние имаме най-голям интерес да няма задръствания. Не сме единствените, които трябва да бъдем наказвани.

– На някаква цена съгласни ли сте и каква е тя?

– Оптималната сума, която аз бих предложил, тъй като е ясно, че няма да се преборим да не плащаме, аз бих казал 50 лева на година за един автомобил и 150-200 за два. Това е много по-съизмеримо с нашите възможности.

– Дали ще го приемат, според Вас?

– Дето се казва, човек удря с глава стената, пък може и да се пукне…

– Какво смятате, че трябва да се направи, за да се промени нещо, защото трафикът в София е безумен.

– Беше безумен и трафикът в отсечката Сливен – Ямбол, и какво – да застане някой и да взема пари от минаващите ли? Това, което могат да направят веднага, е да построят в много кратки срокове колкото може повече многоетажни паркинги, както е по цял свят. Това нещо си стои и генерира приходи и хората, които идват в София, ще знаят къде да паркират, свършват си работата и си заминават.

– Когато решението влезе в сила, какво?

– Няма да вдигам барикади, ще се съобразя. Целта е решението, което ще приеме държавата, да е много обосновано, аргументирано и да е чут гласът на всички заинтересовани.

– Вярвате ли, че ще се случи така?

– Вярвам, защото е крайно време, в Европа живеем вече. Не ни отива да сме в полуфеодални отношения – някой да удря по масата, да казва „така ще бъде“ и всички да застават „мирно“.

ekipnews.bg