Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Фабриката за ски в Чепеларе получи сертификат за инвестиция клас А


      Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков връчи днес (7 март) на ръководството на фабриката за ски в Чепеларе сертификат за инвестиция клас А. “Амер Спортс България” ЕООД получи документа по проекта за разширяване и модернизация на производството си. Той е първият сертифициран през 2011 г. и предвижда разкриване на нови мощности със значителен брой допълнителни работни места. На церемонията присъстваха посланикът на Финландия у нас Н.Пр. г-жа Таря Лайтиайнен, прокуристът на дружеството Щефан Лебербауер, управителят Кръстьо Вангелов, представители на кметство Чепеларе и др.
„Щастлив съм да изразя държавната подкрепа за този проект поне по три причини – подчерта при връчването министър Трайков.- Чудесно е да се стремиш да си номер едно в света. Освен това ските са предпочитан спорт от хора с високо културно и материално равнище, за които ще е приятно да прочетат надписа „Произведено в България”. И не на последно място Чепеларе е много красив край на България, но с малко източници на икономически ангажименти. Затова ви подкрепяме с всички мерки, предвидени в сертификата.”
Стойността на новия инвестиционен проект е 7.8 млн. лв. със срок за реализация три години . Той ще увеличи капацитета на предприятието до над 1 млн. чифта ски годишно през 2013 г. и ще го направи едно от водещите в света с този профил. Ще бъде изградено ново производствено хале с площ около 3100 кв. м, ще се увеличат складът и административно-битовите помещения.
„Фабриката в Чепеларе играе стратегическа роля за растежа на ски производството”, заяви при получаването на сертификата прокуристът Щефан Лебербауер. Той подчерта, че тази инвестиция е вече с 30-годишна история, а до края на 2012 г. ще бъдат вложени общо 40 млн. лв. в предприятието. „Целта ни е то да стане едно от най-големите в света с дял 15-20% от цялото производство на ски. Печалбата ще е и за Чепеларе, и за България.”
„Амер Спортс България” ЕООД планира да финансира проекта изцяло със собствени средства на финландската компания майка “Amer Sports Corporation”. Реализацията му ще осигури над 100 нови работни места към съществуващите до момента около 600. Инвеститорът е заявил няколко мерки по Закона за насърчаване на инвестициите: съкратени срокове за административно обслужване; индивидуално административно обслужване; изграждане на елементи от публична пътна инфраструктура – улица до границите на имота на стойност около 200 000 лв.
 


barometar.net

07.03.11