Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Тежките времена за Opel не отминават

Американският автомобилен концерн General Motors (GM) ще се опита до края на октомври да разработи заедно с представители на работниците и служителите план за преструктуриране на европейското подразделение Opel. Част от плана е и окончателното споразумение за закриването на остарелия завод в Бохум, пише Wall Street Journal, като се позовава на запознати с въпроса източници.Американският производител би искал да обяви плана си най-късно при представянето на данните за третото тримесечие на 31-о октомври. GM очаква значителни загуби за германското си дъщерно дружество Opel. С плана си за намаляване на персонала концернът би желал и да изпрати ясен сигнал към инвеститорите си, че ще предприеме агресивни действия срещу загубите на Adam Opel AG.

В допълнение към затварянето на завода в Бохум концернът също така планира да разшири своята програма за доброволни съкращения за служителите в другите три германски фабрики. Дали GM ще вкара някои от свързаните с това разходи в третото тримесечие, засега не е известно. В Бохум германската компания има около 3100 служители. С края на производството на модела Zafira през 2016 г. там не се предвиждат нови монтажни дейности. Затварянето на завода би могло да икономиса на GM около 2 млрд. долара, твърди информиран източник.В битката за намаляване на разходите Opel посяга към червения маркер и по отношение на персонала си на мениджърските етажи. Както пише реномираният германски всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung в изданието си от четвъртък, в седалището на компанията в Рюселхайм ще бъдат закрити 1000 работни места в администрацията. Така почти всеки трети от общо 3300 заети там са заплашени от съкращение. Съкращенията на персонала ще се осъществят „незабавно“, пише вестникът, цитирайки двама от членовете на борда на Adam Opel AG.

Компанията потвърди проекта си по принцип, но не споменатите цифри. „Ние многократно сме информирали, че нашата организационна структура трябва да е по-малка и по-гъвкава“, казва говорител на концерна. Това е част от стратегията „Drive Opel 2022“ за подпомагане на растежа и намаляване на разходите: „По отношение на разходите, ние имаме ясен план, и разходите за персонал принадлежат към него.“Според материала на вестника съкращенията ще се постигнат отчасти чрез спонсорирана от правителството пенсионна програма. В противен случай следва да се предлага обезщетение в замяна на доброволно напускане, пише FAZ, цитирайки членове на борда. Съкращения в производството не били планирани.

Волфганг Шефер-Клуг, председател на работния съвет на Opel и заместник-председател на Надзорния съвет на компанията обаче отрече, че 1000 работни места да бъдат съкратени. „Това е грешна информация“, твърди той в сряда вечерта пред dpa. „Ние просто вече договоригме и по-кратко работно време в административните области, за да намалим и в тази област разходите“, заяви той, без да се ангажира с твърдения, дали в административния сектор въобще ще има съкращения.Анализаторите остават скептични за ситуацията в Opel. Банковият гигант Morgan Stanley наскоро призова за разделяне на GM с марката със светкавица в емблемата. „GM е изцяло зад Opel“, подчерта от друга страна главният финансов директор Михаел Лошелер.През първата половина на годината хронично нерентабилният производител вече натрупа загуба за повече от половин милиард долара. В отговор на слабото търсене Opel вече уреди принудителна почивка в производството до края на декември, а в мениджмънта – дори до края на януари.

investor.bg