Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Община Варна ще постави камери в Морската градина и на площадките

Предстои поетапно изграждане на системи за видеонаблюдение във всички училища, детски градини и общински обекти във Варна. Камери ще бъдат поставени в Морската градина, парковете, детските и спортни площадки, архиви и музеи, обяви Радослав Радославов, началник на общински отдел „Класифицирана информация и водеонаблюдение“.По този начин Община Варна ще е готова да реагира при терористични атаки и други действия, свързани със сигурността на гражданите и гостите на града, отбеляза Радославов по време на работна среща, посветена на борбата с тероризма и потенциалните мишени на атентати.

Вече са предприети и реализирани мерки за охрана на сградата на Общината, както и периметъра около нея. Предстои доизграждане на някои отделни елементи от тази система за сигурност. В процес е и избор на фирма, която да изгради системи за видеонаблюдение в 12 училища и 8 детски градини във Варна, посочи общинският специалист.Във Варна има много публични и обществени гради, които биха могли да бъдат обект на терористични атаки, отбеляза зам.-кметът доц. Христо Бозов. Потенциалните мишени на атентати биха могли да бъдат летището, гарите, моловете, Летният театър, Фестивалният комплекс, Спортна зала, Историческият музей, Операта, както и курортните комплекси край града, посочи кметският заместник.

Гражданите да бъдат по-внимателни в ежедневието си и да сигнализират дори за евентуални терористички атаки, призова шефът на ДАНС във Варна Мирослав Камджалов. По данни на западни партньори, между 70 и 80 на сто от престъпленията в демократичните общества се предотвратяват точно от гражданските общества. „Ние, вътре в системата за сигурност, сме създали съответната координация и работим перфектно. Но би било добре, като ангажимент на всички нас, да ангажираме повече българското общество с този проблем“, изтъкна Камджалов.

„Колкото по-своевременна, пълна и обемна е информацията ни за предстоящи и вече настъпили събития, касаещи живота и здравето на гражданите, толкова по-готови ще сме да реагираме при нужда. За съжаление обаче, никога няма да сме на 100% готови, за да посрешнем тези предизвикателства“, призна Радослав Радославов.Работната среща бе част от международен проект, партньор на който е местната община. Неговата цел е да се създаде систематизирана база данни и системи за обратна връзка с критични инфраструктурни обекти. Това ще позволи разработването на карта, отчитаща индикатори на потенциален риск, и ще улесни своевременната превенция на нежелани сценарии. Особен акцент е поставен върху терористични инциденти по време на значими събития и около важни за града обекти.

Проектът SMART CIBER, част от който е работната среща, се осъществява с директното финансиране на генерална дирекция „Вътрешни работи“ на Европейската комисия по програма „Превенция, готовност и управление на последиците от тероризъм и други рискове, свързани със сигурността“. В качеството си на партньор община Варна финансира част от проекта със сумата от 62 373 лв. Партньори на местната администрация са общините в Милано и Будапеща, Регионалният координационен център по безопасност на Ротердам, Католическият университет на Милано и Междурегионалния научен институт по правосъдие и контрол на престъпността към ООН.

dariknews.bg