Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

YouTube блокира достъпа до ислямофобския филм в няколко държави

YouTube блокира достъпа в Индонезия до антиислямския филм „Невинността на мюсюлманите“, който предизвика вълна от кървави протести в ислямския свят, предаде Франс прес, като се позова на правителството в Джакарта.  Откъси от филма остават достъпни на сайта за видеосподеляне днес, но постепенно достъпът до тях в най-многолюдната мюсюлманска държава се блокира.“Невинността на мюсюлманите“ вече не може да се гледа в YouTube от Индия, Либия и Египет. Афганистан и Пакистан предприеха сходни мерки.Кървавите протести започнаха по света именно след качването в популярния сайт на откъси от филма. Във вторник пък бе убит американският посланик в Либия.  Двама американски войници бяха убити вчера при нападение срещу военна база в Афганистан. Нападения имаше и срещу посолствата на САЩ в Египет, Йемен, Судан и Тунис.

Днес стана ясно, че либийските власти са арестували близо 50 души в рамките на разследването на атаката срещу консулството на Съединените щати в Бенгази, при която навръх 11-ата годишнина от атентатите на 11 септември бяха убити посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс и още трима американски дипломати, предаде Франс прес, като се позова на председателя на либийския парламент Мохамад Магариф. В интервю за американската телевизия Си Би Ес Магариф посочи, че малък брой от нападателите са чужденци, влезли в Либия от различни места.

Междувременно протестите срещу ислямофобския филм продължават по целия свят. Белгийските полицейски власти са задържали 230 души в северния град Антверпен, след сблъсъци по време на демонстрация срещу антиислямския филм „Невинните мюсюлмани”, който предизвика вълна от протести.

Турция
Петдесетина души се събраха край американското посолство в Анкара, за да протестират. Демонстрантите скандираха „Алах е велик!“ и „Смърт на Америка!“ и разпънаха бандероли със заплахи като „Пази се, Бели дом!“ и „САЩ, краят ви ще е ужасен!“ пред редиците турски полицаи, препречващи им достъпа до посолството. След това те подпалиха американското знаме и се разпръснаха, напускайки без инциденти района на дипломатическата мисия. Втора група от петдесетина човека се събра отделно, пак в района на посолството на САЩ в турската столица, за да осъди американската политика в Близкия изток и по-специално в Сирия. Ислямско-консервативното правителство на премиера Реджеп Ердоган настоява сирийския президент Башар Асад незабавно да се оттегли и подкрепя борещите се срещу него бунтовници.

Белгия
Белгийските полицейски власти са задържали 230 души в северния град Антверпен, след сблъсъци по време на демонстрация срещу антиислямския филм „Невинните мюсюлмани”, който предизвика вълна от протести. Демонстрантите са издигали антиамерикански лозунги, като някои от тях са запалили американския флаг. При намесата си полицаите са използвали палки и сълзотворен газ. Призивът за участие в проявата се е разпространявал в интернет и чрез мобилните оператори, като според полицейски източници в случая отново е намесено радикалното екстремистко движение „Шериат за Белгия“, чиято централа е в Антверпен. Според полицията, сред демонстрантите е имало салафисти, някои от които са носели хладно оръжие.

В петък посолството на САЩ в Брюксел бе евакуирано, а в района бяха разположени десетки полицейски автомобили и водни оръдия заради слух, че мисията ще бъде нападната от екстремисти. Няколко часа по-късно тревогата бе вдигната, без на мястото да са забелязани протестиращи групи.

Германия
Германия нареди някои от служителите да напуснат посолството на страната в Судан и засили мерките за сигурност в мисията си в Хартум, след като в петък тя беше нападната от протестиращи срещу обидния според мюсюлманите филм, създаден в САЩ, предаде „Ройтерс“. Говорител на външното министерство в Берлин заяви, че е изпратен допълнителен персонал, който да защитава сградата. По думите й обстановката в посолството в Хартум е обтегната, но спокойна в момента.
Около 5000 души протестиращи срещу филма за пророка Мохамед в петък нахлуха в сградата на посолството и издигнаха ислямски флагове. Не е ясно защо германското посолство беше нападнато, след като филмът е бил създаден в САЩ.
Судан отправи критики към Германия, че миналия месец е разрешила протест на крайнодесни активисти, които са носели карикатури на пророка Мохамед, както и че германският канцлер Ангела Меркел е наградила през 2010 г. датския карикатурист, автор на най-известната карикатура на пророка Мохамед.

Афганистан
Приблизително 1500 студенти протестираха днес в Кабул срещу американския антиислямски филм. Това е първата по-голяма демонстрация в афганистанската столица, докато ожесточените протести в други мюсюлмански държави набират сила. Тя продължи около час. Участниците се събраха на улица близо до кабулския университет и скандираха „Смърт на Америка!“, предаде АФП. Според полицейски началник демонстрацията протекла спокойно.

В петък няколко стотин души – 4000 според организаторите – демонстрираха мирно в източен Афганистан. Изгорен бе портрет на президента Барак Обама. Местни улеми (богослови) предложиха 100 000 долара за главата на създателя на инкриминирания филм. Обидите срещу исляма се приемат много сериозно в Афганистан. Близо 40 души загинаха в бунтовете през февруари, избухнали заради изгарянето на екземпляри на Корана в американска база.

Протестите срещу американския филм продължават в повечето мюсюлмански държави.

dir.bg