Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Почитаме мъчениците Вяра, Надежда, Любов и майка им София

София е християнска светица, почитана от Източноправославната църква на 17 септември. Според преданието е била благочестива християнка, която след овдовяването си посветила грижите си на своите три дъщери – мъчениците Вяра, Надежда и Любов (в деня на смъртта им съответно са на 12, 10 и 9 години).Заради привързаността си към християнството, св. София и трите ? дъщери са жестоко наказани от римската власт по време на гоненията срещу християните. Значението на разказа обаче остава непроменено.Преданието разказва, че през втората половина на І . в Рим живяла една благочестива жена, християнка – тя се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос. Майката и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138 г.), който заповядал да ги доведат веднага при императора.Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от спокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Но тя проявила необикновена сила през цялото време.Не издържали и на изтезанията момичетата умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери.Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, ФранцияТози ден се чества и като празник на град София.София носи името на късноантичната катедрала на града „Света София“ (Премъдрост Божия). Това се допълва от всенародната почит към светата мъченица София. И тъй като „Божествената премъдрост“ е предмет на постоянно преклониние, неподвластно на определен ден от годината, то празника на светиците – 17 септември, е приет за Ден на София. София е столицата и най-големият град в България. Тя е 13-ят по големина град в Европейския съюз.

София е една от най-древните европейски столици. Нейната история може да се проследи до времето на неолита. Следи от няколко неолитни селища са открити на нейна територия (около днешния Дворец, както и в днешния кв. „Слатина“), които датират от 5000 г. пр. Хр.През VII век пр. Хр. на север от топлия минерален извор, близо до река Елешница (днешната Владайска), възниква древен тракийски град, документиран по-късно от римляните като Сердика — име, за което се приема, че произлиза от местното тракийско племе серди, което живее в околностите на града. В много антични и средновековни писмени извори и географски карти градът се назовава и Сардика, но и нерядко областта се нарича Сардика, а градът – Сердика.

За кратък период от време през IV в. пр. Хр. градът е управляван от Филип II Македонски и след това от неговия син Александър Македонски. Любопитен факт е, че „Покорителят на света“ в продължение на една седмица с 12 войници се е опитвал да покори Черни връх и не е успял.Сердика е любимият град на император Константин Велики (родом от близкия Ниш), който дори възнамерява да премести столицата си от Рим тук. Антични автори твърдят, че той често казва: „Сердика е моят Рим“. В началото на ІХ век, на 9 април 809 г. (Великден) кан Крум присъединява Сердика. Градът влиза в пределите на Българската държава и се утвърждава българското му име Средец.Премиерът Бойко Борисов ще участва в тържественото отбелязване на празника на град София. По време на официалната церемония по издигане на знамето на София, приветствие към гражданите и гостите ще отправи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.На тържественото отбелязване на празника ще присъстват председателят на парламента Цецка Цачева и народни представители.В 19.00 ч., в Народен театър „Иван Вазов” ще започне церемония за връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата, под мотото „София – град за нашите деца”

inews.bg