Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Демонстрация на системи за енергиен мониторинг в 3 обществени сгради в община Бургас

Система за наблюдение на енергийните потоци ще бъде монтирана в три обществени сгради в община Бургас в рамките на проект “Иновативно и ефективно управление на енергийните потоци в обществените сгради в община Бургас”. Проектът  се реализира със средства на Програмата за малки проекти на Глобалния Екологичен Фонд и се изпълнява от Регионална агенция за управление на енергията – Бургас (БРАУЕ) в партньорство с Община Бургас. Настоящият проект цели да демонстрира един иновативен модел за надграждане на конвенционалните мерки за енергийна ефективност в обществените сгради (полагане на топлоизолация, смяна на дограма, смяна на горивна база и др). В рамките на проекта ще бъдат разработени и въведени системи за енергиен мониторинг (ЕМС)  на три пилотни обществени сгради, които ще бъдат санирани със средства от община Бургас.  По предложение на община Бургас в следните сгради ще бъдат проектирани, монтирани и  въведени в експлоатация тези системи за мониторинг на енергийното потребление: OДЗ № 14 „Изгрев; ОДЗ  №  12 “Радост” и  Основно училищв „Георги Бенковски”. С въведените системи за мониторинг ще има възможност за тарифиране на енергията и дистанционно управление на енергийните потоци в тези сгради, в резултат на което се очаква значително да се повишава енергийната ефективност на сградите. Преди да бъде наблюдавана енергийната консумация в тези сгради ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност т.е. те ще бъдат санирани, с подменена дограма, топлоизолация, предвижда се смяна и на горивната система, на ВиК и ел. инсталациите.

Опита от практиката в използването на ЕМС в други ЕС страни показва много добри резултати: възможно е да реализрат спестявания до 30 %, в зависимост от вида и предназначението на сградата. Енергийният мониторинг осигурява пълна и детайлна информация, необходима за периодичното провеждане на енергийно обследване, като съкращава разходите и сроковете на изпълнението им, при значително по – високо качество и точност на констатациите, оценките и предложенията.

Проектът идва в отговор на твърдението, че много често само изпълнените мерки за енергийна ефективност като саниране на сградите, подмяна на дограмата, подмяна на горивна база и други не дават желания ефект за икономия на енергия. От проведени проучвания се стига до извода, че изключително влияние имат поведението и навиците на ползвателите на сградата. Именно чрез тази система за наблюдение ще се види къде и в кои сектори – кухня, занималня или спално помещение например има ненужно хабене на енергия. Примерно прекалено се затопля помещението на децата в дадена група, навън е топло, а се отварят и прозорци.  Системата може да покаже и забравен включен електрически уред в кухненския блок за времето когато там не се готви.
Друг голям ефект от въвеждането на системата, че общината ще има възможност да събере точни и реални данни за фактическата консумация на енергия.

Проектът по наблюдението на трите общински сгради – две детски градини и едно основно училище ще се осъществява в продължение на година и половина.  В рамките на този период ще се проведат и практически обучения на персонала на пилотните сгради, семинари за енергийно ефективен мениджмънт, състезание за най-енергоефективна сграда между пилотните сгради, както и редица информационни кампании за провокиране на енергийно отговорно поведение в потребителите.

barometar.net