Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кризата удари частните уроци

Кризата свали цените на частните уроци наполовина. Много от учителите, които преподават индивидуално, вече го правят срещу 10 лева на час. Миналата година най-ниските цени се въртяха около 15-20 лева.Част от частните даскали дори правят промоции за учениците – ако дете доведе двама свои връстници за уроци, плаща половината от цената. Тя е за един астрономически час. Срещу още 5 лева учителите, които обучават по-малки деца, ги взимат от училище. За транспорт, ако такъв се изисква до школото, взимат по още 2 лева. Други учители пък взимат по 10 лева, преведени в банкова сметка, за да пишат задачите на децата он-лайн. В интернет има вече десетки обяви за „бързи и верни домашни“. В обявата са посочени имената на получателя, както и банковата сметка. Когато парите се отчетат в сметка на посочения от клиента мейл, пристига и домашното. Методът е работещ, но не учи децата, а им дава домашните наготово, коментираха учители. Те допълниха още, че въпреки старанията, които полагат, школите най-добре подготвят децата за изпитите след VII и ХII клас. Затова и още юли месец повечето места в елитните школи у нас почти бяха запълнили. Поради големия интерес там цените са миналогодишните, показа проверка на „Стандарт“. От 1200 до 1800 са годишните такси за кандидат-гимназистите в тях, като това включва обучението по български и математика. Повечето позволяват разсрочено плащане на две или три вноски. Има обаче най-разнообразни отстъпки, с които таксата може да падне. Във „Веди“ например правят предварителен изпит преди започването на курса. Децата, които се представят най-добре, плащат само половината от учебната такса. В „Софроний“ се правят отстъпки за второ дете от семейството, което се запише за обучение. Всички частни учебни центрове вече имат и свои учебници, по които готвят хлапетата. Те обикновено влизат в цената на обучението. През последните години обаче на мода излиза подготовката за гимназии още от шести клас, разказаха шефове на школи. Така децата имат две години да затвърдят знанията си и накрая да влязат в добро училище. На практика вече почти няма школа, която да не е обявила курсове и за шестокласници. Цените за тях са малко по-ниски.

Повечето от школите вече дават и онлайн подготовка – домашни се проверяват по имейла, качват се и разработки в електронен вид, които децата могат да ползват. „Образователни технологии“ дори са разработили специален онлайн продукт. В много от школите има и електронни дневници, по които родителите могат да следят напредъка на детето си. Някои предлагат и демонстрационни уроци – преди да запишете хлапето, може да присъствате на едно такова занятие и едва тогава да прецените дали да го включите в школата.

Всички частни учебни центрове провеждат и предварителни изпити. Обикновено учителите сами разработват тестове за тях. Така учениците могат отрано да получат представа на какво равнище са знанията им и каква оценка да очакват на теста за гимназии. Навсякъде им се дава и възможност да пишат преразкази, което на изпита по български представлява втория модул, с който именно се изкарват високите оценки. В минали години някои от частните школи дори „познаха“ текста, който се падна на самия изпит – оказа се, че някои от тях са го давали на предварителните си изпити в седми клас.Битката всъщност вече не е за влизане в гимназия, защото там приемат и с тройка. Реалната борба е за влизане в топ 10 на елитните школа, където се искат много високи оценки, разказаха преподаватели. Според тях предимството на частните школи е и в по-малките групи – до 12 деца, което дава възможност за индивидуална работа с всеки.

standartnews.bg