Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

ДКЕВР обсаден, секторът готви дела срещу държавата

„Калинка, Семерджиев…ооо Боже!“ – това е само един от многобройните плакати, които издигнаха производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) по време на провеждащия се в момента протест пред сградата на ДКЕВР. Сред другите лозунги, които са в ръцете на протестиращите са: „Където има право силата (ДКЕВР), там е безсилно правото“, „Убивате зелената енергия“, „Стига беззаконие“, „Няма такава държава“ и т.н.При преминаването на кортежа на министър-председателя, тълпата мощно изригна с освиркания и викове „Оставка!“.

Протестиращите отново потвърдиха намерението си да съдят държавата както пред европейски, така и пред българските съдилища.
Пред ДКЕВР има засилено полицейско присъствие. Затруднено е движението по бул. „Дондуков“, тъй като протестиращите почти са заели платното в посока бул. „Васил Левски“.Освен много български медии, на протеста има представители и на международни такива, като сред тях и китайската Агенция „Синхуа“. Припомняме, че немалка част от фотоволтаичните панели, инсталирани в България, са произведени в Китай.
Въпреки че протестът беше предвиден за 9.30 часа, инвеститори във ВЕИ започнаха да се събират още преди 9.00 часа, като към 10.00 часа те са вече около 200- 250 човека.Те протестират срещу наложената им такса за достъп до електроразпределителната мрежа, според която трябва да плащат 40% от произведената от тях електроенергия, незнайно на кого. Протестиращите смятат, че правата им са ощетени, защото когато са взимали инвестиционното решение, регулаторната рамка е била друга и такава такса е нямало.

Според Петър Атанасов – един от производителите на енергия от слънцето, никой бизнес не може да оцелее, ако постфактум му наложат такса, която да прибира почти половината от приходите му.Друг инвеститор сподели, че е заложил жилището на родителите си, за да може да инвестира във ВЕИ.Припомняме, до налагането на тази такса се стигна, след като много инвеститори решиха да се възползват от разпоредбите в Закона за възобновяеми енергийни източници, който им гарантираше безплатно присъединяване към мрежата, безплатен достъп към нея, гарантирани привлекателни изкупни цени, както и дългосрочни договори.Промените в българското законодателство бяха направени с цел да се постигне хармонизация с европейските директиви, които разпореждат до 2020 г. 16% от консумираната електроенергия да бъде произведена от ВЕИ.

След като през юли цената на електроенергията беше увеличена с 13%, общественото внимание се фокусира върху начина, по който се определят цените на тока. Тогава председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, който протестиращите в момента наричат „българоубиец и слуга“ обяви, че основаната част от поскъпването на електроенергията се дължи именно на присъединените възобновяеми енергийни източници. Малко след това Семерджиев заяви, че според данните, с които разполага енергийният регулатор, присъединяването на ВЕИ изпреварва разписаното в разпоредбите на Европейския съюз.Представители на протестиращите се опитаха да блокират бул. „Дондуков“, като многократно преминават през пешеходната пътека, която се намира срещу входа на ДКЕВР. В момента те са се разделили, като едната част от протестиращите се намира на единия тротоар, а другата – на другия.Това се случи, след като председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев отказа да приеме делегация на протестиращите с мотива, че е в заседание. Действията на ВЕИ инвеститорите предизвикват затруднения в движението по булеварда, но на този етап не се е стигнало до пълното му блокиране.Протестиращите са предимно представители на дружества, които имат малки и средно големи инвестиции в сектора.Протестиращите обещаха, че другия понеделник в 9.00 часа отново ще бъдат през сградата на ДКЕВР. Тогава от ДКЕВР ще бъде организирано шествие до Министерския съвет, където премиерът ще може да почувства „народната любов“, съобщи председателят на българската фотоволтаична асоциация Никола Гаджев.
news.bg