Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Sony инвестира близо 642 млн. долара в Olympus

Японският концерн за потребителска електроника Sony се очаква да одобри инвестиционен план, с който да вложи близо 642 млн. долара(близо 50 млрд. йени) в Olympus, информира специализираният технологичен блог Techcrunch, цитирайки японския икономически вестник Nikkei.Към момента японският производител на фотоапарати и оптика е по средата на съдебни процеси заради огромен счетоводен скандал.В създадената преди 93 години Olympus в продължение на дълги години са били прикривани загуби за над 134,8 млрд. йени (1,38 млрд. евро) с помощта на надути сделки за поглъщане.Така от известно време той търси спешно потенциални инвеститори, които да му помогнат да се стабилизира. Оказва се, че Sony, който е сред основните конкуренти на Olympus, е съгласен да вложи немалка сума пари.След „капиталовата си инжекция“ Sony ще стане най-големият акционер в компанията.

Разчетите на Olympus сочат нетна загуба за предишната финансова година на обща стойност 640 млн. долара. Днес трима основни членове на ръководството на компанията са обвинени във счетоводната измама, където в продължени на 20 години са били прикривани загуби за над 1,38 млрд. евро.През април Olympus обявим че започва да търси партньори, сред които Fujifilm, производителя на медицинска апаратура Terumo, както и Sony в опит да се възстанови от спадащите приходи, а през юни имаше слухове, че Panasonic има желание да инвестира в затъващия все повече Olympus.

През юни Olympus обяви, че ще съкрати 2700 свои служители. Работните места се равняват на 8% от персонала на компанията, като плановете са те да бъдат постепенно закривани до март 2014 г. Освен това компанията планира да се освободи от 40% от своите 30 фабрики в целия свят. Като начало концернът ще продаде до края на годината завода си във Филипините, а през следващите две години ще продаде имоти, които не използва.Очаква се Sony и Olympus да създадат изцяло нов бизнес заедно, който да бъде фокусиран върху производството на медицинско оборудване.

investor.bg