Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Мозък на пчела ще управлява автономни летящи роботи

Медоносните пчели са невероятни създания. Те са красиви и изключително умни, което е причина учените непрекъснато да взимат назаем идеи от техния живот и да ги внедряват в нови технологии, разработки, системи. Например проучванията показват, че ефективният метод за събиране на мед, който прилагат пчелите, може да се използва от хората за изграждане на по-бързи компютърни мрежи, пише Gizmag. Сега учени от университетите в Шефилд и Съсекс се надяват да създадат компютърен модел на мозъка на медоносните пчели, който да се използва за контрол на малки автономни летящи роботи.

Проектът се нарича Green Brain и е близък до идеята на програмата Blue Brain Project, предвиждаща създаването на компютърен модел на човешкия мозък. Всъщност екипът, работещ по Green Brain, няма за цел да пресъздаде всички ментални процеси, които се случват в мозъка на пчелите.Специалистите са фокусирали усилията си върху системите за контрол на зрението и усещането за мирис.За разлика от хората, заети по реализацията на Blue Brain Project, екипът от Green Brain няма да използва в работата си суперкомпютри за създаването на модел на мозъка на пчелите. В случая е необходим само настолен компютър и високопроизводителни графични ускорители, каквито обикновено се използват за генерирането на 3D графики и в игрални системи. За Green Brain тези ускорители ще служат за бързото извършване на сложни изчисления.Но защо, в крайна сметка, някой ще иска летящ робот с мозък на пчела? Учените се надяват, че по същия начин, както пчелите идентифицират и „помирисват“ цветя, така и автономните роботи биха могли да „улавят“ различни миризми и да идентифицират специфични газове. Тези малки, „умни“ машинки ще могат да се използват за различни цели – например извършване на мониторинг на околната среда и при провеждане на спасителни и издирвателни операции.

Възможно е също роботите да бъдат използвани за изкуствено опрашване на различни селскостопански култури. Истинските пчели все още са „основни действащи лица“ при изпълнението на тази задача, но тъй като популацията им в световен мащаб намалява, скоро може да се наложи прилагането на алтернативни методи за опрашване.

Освен за осъществяването на тези цели, проектът има важно научно-изследователско значение. Green Brain ще помогна на учените да разберат по-добре поведението на медоносните пчели. Възможно е дори да бъде открита причината, поради която популациите на пчелите намаляват, което да доведе до предлагането на някакво ефективно решение на проблема.Междувременно, докато екипът от Green Brain работи върху генерирането на компютърен модел на мозъка на пчелите, екип от учени от германския университет Билефелд  се труди върху сходна идея. Германските специалисти работят върху създаването на изкуствени очи по подобие на тези на пчелите, които ще бъдат използвани при конструирането на малки въздушни превозни средства.

 http://actualno.actualno.com/news