Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Сладкият аромат на успеха

Есте Лаудер успява да построи цяла империя върху мотото: „няма грозни жени, има само такива, които не се грижат за себе си“. Да, днес тези думи може и да звучат изтъркано, но през 50-те години на миналия век, са предизвикали една мини революция в женското мислене.С постояноства и завиден бизнес нюх, Есте успява да убеди жените, че могат да станат по-красиви само с малко помощ от магическите й бурканчета. Есте започва само с една мечта, към която прибавя огромната си амбиция и безупречен вкус, а в последствие и иновативен маркетинг и много упорита работа. Така творческата мечтателка става една от най-богатите жени в САЩ и успява да създаде семейна династия, която днес управлява компания за 8 млрд. долара.Жозефин Естер Менцер се ражда на първи юли в небогатото нюйоркско предградие Куинс, като деветото дете в семейството на френска католичка от еврейски произход и чешки железар емигрант. Голямата фамилия жевеела буквално в железарския магазин на бащата на Есте.

Още от бебе родителите й започват да я наричат Есте – на любимата леле от Унгария.Kато дете, бъдещата кралица на империята за красота,  работи в магазина на баща си редом до осемте си братя и сестри. Железарията става първото място, където Есте придобива основни бизнес умения, които по-късно ще развие до съвершенство.  Магазинът успява да й даде разбирането за предприемачеството и да й покаже нагледно съставките на успешния малък бизнес.След няколко години в дома на семейство дошъл да живее чичото й д-р Джон Шот – химик и собственик на компания, наречена New Way Laboratories. Изключително любопитна към заниманията на чичо си, когото наричала „вълшебник“, Есте постепенно изоставила семейния железарски магазин.Наблюдавайки часове наред как чичо Джон създава кремове, лосиони, руж и аромати, младата Естер става изключително привлечена към козметиката.Чичо й я учи как тя не бива да използва сапун и вода, а масла за съсършено почистване и овлажняване на кожата.  Д-р Джон Шот става нейн ментор, а Есте му помага на работното място, а вкъщи експериментира с кремове върху приятели и роднини.

След като се дипломира от гимназия в Нютън, тя се концентрира върху бизнеса на чичо си. Започва да продава козметични продукти първо на приятелите си, после ги промотира по козметични магазини, плажни клубове и курорти.Така среща и Джоузеф Лаудер- процъфтяващия нюйоркски търговец на модни дрехи. На 15 януари 1930г. тя се омъжва за него и съкращава дългото си име до благозвучното Есте. Първото им дете, Леонард,  се ражда на 19 март 1933.Съпругът й Джоузеф е спокоен и приятен мъж, но на Асти й е трудно да се задоволи с двойната роля на майка и домакиня. Тя искала повече от живота си и решава да стане актриса. Издействала си дори роля в един нюйоркски театър. Не й отнема много време, за да разбере, че това няма да е професията, която ще я изстреля на върха.След някои сериозни проблеми в семейството, двойката се развежда през 1939 г., но по-късно двамата се омъжват повторно през 1942г.Тези три години, Есте прекарва в Маями, където открива един напълно различен начин на живот. Там тя успява да завърже контакти с много влиятелни мъже, един от които собственик на салони за красота, Флоренс Морис,  останал очарован от чистата й кожата, я попитал как успя да постигне този перфектен вид. Без да губи време, Есте нагледно му демонстрирала няколко от кремовете чичо си, които разбира се носила в себе си. Морис толкова харесал демонстрацията, че я помолил да продава продуктите в новия му салон.

През 1948 г. тя започва да демонстрира своите козметични продукти в едни от най-известните магазини по това време.  През 1940 г. прекарва по-голямата част от времето си в пътувания между най-различни магазини, където разяснява философията си на продавачките и прокарва собствените си продукти чрез най-различни трикове, като на пример безплатни процедури за лице. Есте е създателят на рекламните практики с раздаването на мостри и „подаръка към всяка покупка“, които сега са едни от най-често използваните маркетингови методи в света козметиката.Един от най-тежките моменти в живота й бил когато малкият й син Леонард се разболява. Тогава Есте решава да се свърже отново с бившия си съпруг, което предвещава й втората им сватба.Отново семейни, двамата решават да създадат собствен козметичен бизнес. Есте трябвало да отговаря за разработките на продукцията и маркетинга, а Джоузеф – с финансите.Фактически, това положило началото на империята „Estee Lauder Cosmetics“. Първия си магазин Лаудер открила в Ню Йорк през 1944г. Есте ражда и втория си син- Роналд, връща се бързо на работа и през 1946г. основава официално „Estee Lauder Inc.“

http://economymagazine.bg