Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Хлябът остава най-евтиният продукт, категорични са производителите

Българският хляб ще продължи да бъде най-евтиният хранителен продукт на българския пазар. Това заяви председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева пред агенция „Фокус“.Немислима е обаче тенденцията за намаляване на цената на хляба, защото в последните години се покачват основните разходи, свързани с минимална работна заплата и осигурителни прагове, с енергийни и транспортни разходи, с банкови лихви. Хлябът има различна цена в зависимост от това, кой го произвежда, в кой район на страната, какви са разходите на съответния производител, обясни Кукушева.

Тя каза, че не трябва да се злоупотребява по темата – изнасяме доброто, но оставяме лошото за България. У нас остава достатъчно количество пшеница независимо от износа. Към днешна дата е изнесена около 1,3 млн. тона българска пшеница реколта 2012 година с изключително добри показатели, каквато е на 90% българската реколта. Това количество миналата година е изнасяно почти в рамките на 8-9 месеца, каза Кукушева.Тя заяви, че възприема като „благородна завист” информациите в чужди медии, че хлябът у нас ще поскъпне заради големия износ, защото годината като цяло е изключително тежка за зърнопроизводството в световен мащаб.

Огромното потребление на българската пшеница е сигурен знак, че цените на брашното и хляба в региона ще се увеличат, съобщи македонското електронно издание МКД по-рано днес. Изданието посочва, че България е един от най-големите производители на зърно в региона, а големият износ е угрижил българското правителство.Преди няколко дни Комисията за защита на конкуренцията изрази съмнения за картелно споразумение на зърнопроизводителите. „Алармата” е включена, след като за един месец от България са изнесени над 524 000 тонове пшеница за арабските страни. Това е изключително високо количество за един месец, ако се знае, че за година България изнася около 1 милион тона, което е на половината от годишния износ, се посочва в македонската медия.

inews.bg