Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Свидетелка се сети, че Никола Филчев й признал за убийство

След 11 години в съдебна фаза делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева е на финала. На днешното заседание беше разпитана Данка Колева – жена на убития през 2002 г. военен прокурор Николай Колев. Тя дойде в съдебна зала заради свидетелски показания, че е оказвала въздействие върху вече починалия Илия Николов – също свидетел по това дело. Колева разказа, че не го познава, но е ходила в Софийския затвор, където той е излежавал присъда, за да се срещне с него. Повод за посещението й било писмо от Илия Николов, в което той й пише, че знае „неща около убийството на съпруга й“.

Припомняме, Колев бе разстрелян показно пред дома си през декември 2002 година, след което доста среди у нас обвиниха за убийството главния прокурор Филчев. „Моята цел винаги е била да проверявам всеки сигнал, който би могъл да помогне на разследването, което толкова години вече буксува“, заяви пред градските съдии Данка Колева. Тя добави, че въпреки, че е отишла на свиждане в затвора, среща не се е осъществила.Там обаче се е запознала със сина на въпросния свидетел Николов, който й посочил кой е баща му, но Колева не е разговаряла с него. „Видях един нисък човек, но толкова. Не съм разговаряла с него. Когато излязох, попитах сина му дали Илия пуши и му дадох 10-20 лв., за да му купи цигари, защото нали на свиждане се носи нещо“, заяви Данка Колева.

По-късно от свидетелски показания по делото за убийството на мъжа й научила, че Илия Николов трябвало да й изпрати още едно писмо, в което да я покани на среща във ВМА. По думите на свидетелката Илия е бил изведен от затвора и закаран във ВМА по разпореждане на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. „Целта е била аз да отида в болницата, да ми подхвърлят пари и да изкарат, че му ги давам заради показанията му по делото за убийството на съпруга ми“, добави Данка Колева. Тя коментира, че е чула за образувана срещу нея преписка в едно от предаванията на Маргарита Михнева. По думите й тази преписка от 2005 г. е образувана след неин разговор с Никола Филчев, когато бившият главен прокурор й признал, че е убил адвокатката Надежда Георгиева.

„Всичко това е във връзка с този разговор и заради това, че той изпадна в криза и ми призна за убийството“, заяви Колева и добави: „Той не може да ми прости, че през всичките тези години аз говоря, а не мълча“. Припомняме, отадавна се доказа, че Филчев не е физическият убиец на адвокатката, тъй като по това време е бил в Либия, част от делегация по въпроса за осъдените тогава наши медицински сестри.

Колева е категорична, че Никола Филчев е подготвял провокация срещу нея: „Така както на мъжа ми му подхвърлиха наркотици, така под давлението на Филчев е образувана и тази преписка“. След тези нейни думи майката на Надежда Георгиева я попита защо сега обявява това признание на Никола Филчев, а не го е направила преди това. В отговор Данка Колева обясни, че по време на мандата на Никола Филчев е било невъзможно да се направи каквото й да било, но след като е изтекъл този мандат, тя се е явила в съдебна зала и го е казала. След като беше разпитан и последният свидетел по делото, от държавното обвинение посочиха, че прокуратурата е направила всичко възможно за събиране на всички доказателства. Прокурор Милко Момчев обяви, че няма да искат нови такива. Същата позиция изразиха и адвокатите на подсъдимите.

От тази гледна точна съдът счете съдебното следствие за приключило и предостави възможност на подсъдимите да дадат обяснение. Орлин Аврамов се отказа от това свое право. Пламен Калайджиев обаче разказа за своето познанство с Надежда Георгиева, с която той и съпругата му Димитринка Атанасова – също подсъдима, са били близки приятели.

bgnes.com