Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Бизнесът скочи срещу дългото майчинство

Люти спорове за бюджета се очакват днес в тристранката. Синдикати и работодатели вече изказаха коренно противоположни виждания може ли в хазната да влязат повече приходи и за какво да бъдат похарчени те. „Ако толкова много искат да увеличат майчинските, както настояват синдикатите, тогава нека съкратят режима от 410 дни на плащане за бременност, раждане и гледане на дете до 1-годишна възраст.“ Това заяви Евгений Иванов, директор на Конфедерецията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). По думите му никъде в Европа „нямало такова животно – две години да се плащат майчински и болнични за бременност и раждане“.Бизнесът не приема и заради вдигането на пенсиите от догодина да се увеличи осигурителният таван от 2000 на 2200 лв. Те са против и запазването за постоянно на плащането от страна на работодателя на първите три дни от болничните. „При положение че 1 млн. души не плащат за пенсия, а 1,9 млн. не плащат за здраве, не е коректно да се товари сериозният бизнес, който поема голямата част от осигуровката“, смята Иванов. Работодателските организации са против и запазването на съотношението, в което се поделя осигурителната вноска между работодателя и работника. Тя вече трябваше да е 50 на 50, но от години е замразена на 60 на 40.

Ще настояваме да се свали до 10% наказателната лихва при забавяне на превода на осигуровките, заяви Димитър Бранков, зам.-председател на БСК. В момента тази лихва е 20% над основния процент. От БТПП пък недоволстват, че и през 2013 г. не се предвижда намаляване на 15-процентния данък върху едноличните търговци, нито премахване на налога върху дивидента от 5%.Основният упрек на бизнеса към бюджета е прекалено оптимистичния ръст на БВП от 1,9%. Работодателските организации смятат, че едва ли догодина икономиката ни ще порасне с повече от 1%. „Големият риск за приходите в бюджета е намаление на инвестициите и на износа в резултат от влошаване на икономическата ситуация в Европа“, коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП. „Да се разчита, че вътрешното потребление ще е мотор на растежа догодина, е несериозно, в държава със 7 млн. население това е невъзможно“, смятат от КРИБ. Затова работодателите са твърдо против призивите на синдикатите за по-голям бюджетен дефицит. Профсъюзите искат заложените 1,3 да се вдигнат на 1,7%. „В този случай отиваме към гръцки сценарий, ще е най-грубата грешка да отпуснеш повече, отколкото можеш да дадеш“, казва Иванов.

БЮДЖЕТЪТ НА НОИ

С гласовете на държавата и работодателите вчера Надзорния съвет на НОИ одобри проекта на бюджет на държавното обществено осигуряване за следващата година, където се очаква:

2 777 279 осигурени лица – с 10 хиляди повече

110 500 безработни с право на обезщетения – с 6 000 по-малко

637 лева среден осигурителен доход

2 212 860 пенсионери

4.258 млрд. лв. приходи от осигуровки

4.772 млрд. лв. трансфер от бюджета

295 лв. средна пенсия – средно с 8.6% ръст

7.899 млрд. лв. разходи за пенсии

1.067 млрд. лв. разходи за социални помощи и обезщетения

standartnews.com