Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Държавата няма да отстъпи пред искането за връщане на стария режим за пушене

Въпреки доводите на бизнеса здравният министър Десислава Атанасова днес за пореден път категорично застана зад забраната за тютюнопушене и обяви, че ще бъде непреклонна пред всички опити да се смекчат ограниченията.Атанасова е категорична, че няма да подкрепи внесените промени за отмяна на забраната за тютюнопушене въпреки силното лоби на ресторантьорите и  внесеното открито писмо до премиера Борисов от собствениците на заведения.Атанасова определи въвеждането на забраната като много „положителна и европейска стъпка“, която страната ни е направила и посочи, че не следва да се връщаме назад, цитирана от БТА.От здравното министерство изнесоха данни, според които в периода 1 юни – 27 септември т. г. са издадени глоби за близо 20 хиляди лева за нарушаване на забраната за тютюнопушене.

По време на пресконференция тя представи статистика, според която за посочения период в страната са извършени близо 75 хиляди дневни и нощни проверки на 71 хиляди обекта в работни и почивни дни. Издадени са 1470 предписания, като са съставени 123 акта на физически лица, издадени са 81 броя наказателни постановления на физически и юридически лица.

Отчита се тревожната тенденция на високо равнище на употреба на цигари сред учениците, предупреди Атанасова. По данни на Европейски проект за изследване на училището 64% от 16-годишните български ученици са пушили поне една цигара през живота си, а 40% са пушили поне една цигара през последните 30 дни.

Същевременно от гражданското сдружение „България без дим“ обявиха, че групи от доброволци ще следят спазва ли се забраната за тютюнопушене в заведенията. Доброволците не могат да налагат санкции, но добронамерено ще предупреждават собствениците, че в стопанисваните от тях заведения не се спазват законовите разпоредби за забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места, заяви д-р Гергана Гешанова от сдружението.От там напомнят, че сигнали за нарушаване на забраната могат да се подават на интернет страницата на сдружение „България без дим“, откъдето се препращат към регионалните здравни инспекции.С поправки в Закона за здравето се иска връщане на стария режим, при който има заведения за пушачи и непушачи. Бизнесът предлага заведенията за пушачите да осигурят площ за информационна кампания за вредата от тютюнопушенето.Собствениците на заведения са изчислили, че икономическите ефекти от забраната ще се изразят в над 228 милиона лева по-малко приходи за държавния бюджет годишно, в това число 12 млн. лева по-малко от осигуровки, 60 млн. лв. по-малко от ДДС и от намаляване на данък печалба със 144 млн. лева.За последните три месеца от въвеждането на забраната заведенията в страната са отчели спад от 20 до 50% в месечния си оборот.

investor.bg