Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Особености на имотния пазар в Букурещ

Съвместното присъединяване на България и Румъния към ЕС прави така, че двете страни са сравнявани от инвеститорите във всяко едно отношение – ръст на БВП, представяне на фондови пазари, цени на имоти, доходи на население, стандарт на живот и т.н.На фона на понижението в цените на имотите у нас през последните години, напълно логично възниква въпросът как се представят те в северната ни съседка.След три години на силно поевтиняване, цените на имотите в Румъния продължват да губят и през настоящата година.Средните цени на апартаментите в страната са се понижили с 6.2% от началото на годината до 963 евро за кв. м. За последната една година понижението възлиза на 8.1%, сочи още статистиката на един от водещите сайтове за недвижими имоти в страната imobiliare.ro.

Цените на имотите са се променяли различно в различните градове на страната.Най-високи са били те в столицата Букурещ. Там към края на септември цените са били средно при нива от 1 127 евро за кв. м, или понижение от 5% в сравнение със същия месец на предходната година.Прави впечатление изключително голямата разлика между ново и старо строителство в румънската столица, като средната цена на новото строителство е при ниво от 1 288 евро за кв. м., или с цели 23% по-скъпо от старото строителство, където средната цена е 1 048 евро за кв. м.И двата типа имоти са поевтинели еднакво през последната година с около 5.6% за посочения период.Друга интересна тенденция, която се набива на очи, е голямата разлика в цените за кв. м. между различните типове имоти.Така например най-евтини са едностайните апартаменти, където е и най-малката разлика между старо и ново строителство. Средната цена при новото строителство от този тип е 1 165 евро за кв. м, докато при старото строителство 1 104 евро. Този тип имоти са и най-поевтиняващите през последната една година, с понижение в цената от съответно 7.5 и 7.3% за новото и старото строителство.

Двустайните апартаменти ново строителство са със средни цени от 1 277 евро за кв. м, като понижението в цената за последните 12 месеца възлиза на 6.7%. По-малко са поевтинели двустайните имоти старо строителство с 5% до 1 083 евро.Най-скъпи за кв. м са тристайните имоти ново строителство със средна продажна цена от 1 337 евро за кв. м. Тук се открива и най-голямата разлика в процентно и абсолютно изражение между старо и ново строителство, възлизаща на цели 31%.Новите тристайни жилища са класът имоти в румънската столица, поевтинели най-малко през последната една година-само с 3.1%.Определено можем да кажем, че има много прилики между пазара на имоти в Букурещ и този в София.На първо място това е фактът, че противно на тенденциите от пика на имотните цени, последната една година едностайните апартаменти и в родната столица са най-евтини сред трите типа имоти за кв. м.

И в родната столица наблюдаваме последните месеци тенденцията тристайните имоти да са относително най-скъпи по абсолютна стойност (макар и с по-малко в сравнение с Букурещ), което можем да си обясним с по-голямото им търсене след спада в цените на жилищата.Може би като основно различие откриваме значително по-малката разлика у нас между цените на новото и старото строителство, както и по-слабия темп на поевтиняване в цените от началото на годината.Значително по-голяма е и разликата, в сравнение с тази у нас, в цените в Букурещ и следващите най-големи градове в страната. Там разликата възлиза на около 20-на процента със следващите най-големи градове в страната, докато у нас е значително по-малка.Иначе макар и цените в Букурещ да изглеждат значително по-високи от средните в София, разликата е относително по-малка предвид на различната методология на определянето им, като у нас се говори за цена на кв. м. брутна площ, което включва и един значителен обем общи части, за които се плаща. Тоест ако говорим за цена на кв. м. чиста площ, в родната столица тя трябва да се смята, че е с около 10-на процента по-висока от тази на имотните сайтове.

profit.bg