Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

НГХНИ „Константин Преславски“ Варна спечели международен проект

Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” кандидатства и спечели международен проект по програма „Учене през целия живот”, подпрограма „Коменски”. Проектът на тема „Портбул- врата към познанието” е двустранен и в него партньор  е частно училище от Лисабон, Португалия. С реализирането му искаме не само да насърчим изучаването на чужди езици, но и да привлечем вниманието на младите хора към родния език, да ги накараме да уважават  всички езици, които се говорят в Европа. Проектът ще даде възможност на учениците да научат ключови думи и изрази на езика на страните, които участват в проекта; да разчупят езиковата бариера, за да могат  да общуват на чужд език по-лесно.

Учениците ще се запознаят със страната партньор – с нейното георафско положение, история, забележителности, традиции и обичаи чрез пътеводител, създаден от участниците в проекта.   Те  ще разкажат на връстниците си за един обикновен ден от живота си; ще покажат мечтите си в конкурс за най-добро есе „Моята мечта  – нашето бъдеще”, ще изберат и преведат на английски език текстове от народното творчество; ще пишат разкази по  картини. През втората година учениците ще представят фолклора на страната си, ще проучат какво място заема музиката в живота на тинейджърите,ще създадат съвместен продукт на двата езика; съвместно  ще напишат обща песен и ще създадат танц на сътрудничеството, които ще бъдат представени по време на обмяната на ученици в България. Ще бъдат изработени ребуси, кръстословици, стихчета и игри на  португалски и български.

Най-активните участници ще имат възможност да се запознаят с културата и забележителностите на Португалия и България, като ги посетят. Работата по проекта ще даде възможност на учениците да реализират своя творчески потенциал и идеи в урочната работа, да приложат и усъвършенстват знанията си по английски език и информационни технологии, което ще ги превърне в активна страна на учебния процес. Те ще задълбочат уменията си да работят в екип и най-вече – да се отнасят толерантно към различните от тях. Ще се повиши мотивацията им за придобиване на нови знания, които да улеснят бъдещата им професионална реализация.Стремежите на преподавателите в Национална гимназия – Варна са свързани с търсене на добри практики и идеи за развитие на творческия потенциал на учениците чрез нови партньорства в Европа.

 barometar.net