Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Журналистката Еми Мариянска: Гала няма място в ефира

След страхотния екшън между Гала и журналистката Еми Мариянска, разиграл се тази сутрин в “На кафе”, потърсихме за коментар нашата колежка. Заместник-главната редакторка на вестник “ШОУ” е носител на наградата „Златно перо“ от Съюза на българските журналисти. По думите на бившето “момиче Невада” обаче най-престижният журналистически приз бил… тенекиен. Откъде идва свещеният гняв на плевенската блондинка и кой точно дрънчи на кухо, говорим ексклузивно със самата Мариянска.

– Еми, беше наречена от Гала “лъжец, който пише пасквили”…
– Това са аргументите на човек, който няма аргументи. Може би затова беше изместена от нея и темата на предаването – за да поведе своя лична вендета. Темата всъщност беше право на отговор на нейното предаване “На кафе” от 28.09., в която тя и редакторите й допуснаха личност като Сашка Васева да ги води за носа и да лъже безспир от екрана. При това й създадоха 28-минутен пълен телевизионен комфорт, като лично Гала й правеше съпорт на лъжите. Както казах и в предаването сега, това тя не прави за пръв път. Междувпрочем, през миналата седмица ние предоставихме в имейли всичко необходимо на редакторите й, за да могат те елегантно да се измъкнат и сами да подготвят материал на базата на реалните факти и аргументи. Дадохме им публикации, снимки, записи… Вместо да намерят начина за един градивен тон, те за втори път излъчиха в полагащото ни се време воплите на Сашка. А имаха, например, запис от разговора между нея и Марио, в който тя го скланя да излъже, за да може тя да осъди вестник “ШОУ”. Естествено, това не беше пуснато. Не беше удобно да го пуснат. Гала се опита да извърти темата на разговор към себе си, като по този начин за втори път заблуди, че има вероятност в казаното от Сашка да има някаква истина. Това защити с думите, че всеки имал право на мнение. Нервността й ескалира до агресия. Мисля, че водещ, който не може да се владее и да води аргументиран разговор, който пренася личните си комплекси на екрана и мрази всеки, който не изразява хвалебствено мнение за него, няма място в ефира.

– Гала е дългогодишна водеща…
– Жалко, че не при всеки годините работа означават придобиване на опит… Мисля, че за това не е виновна само тя, а фактът, че Гала е галеница на продуцентите си, които очевидно не проявяват никаква критичност към нейния професионализъм.

– Какви изводи си правиш относно това, че поставиха на съмнение отличието ти като журналист?
– Че гроздето е кисело, защото е високо. И че който се страхува от мечки, не ходи в гората. За разлика от телевизионните звезди, ние, пишещите журналисти, разполагаме единствено със себе си – сами откриваме телефони, сами се борим за интервю или разчоплянето на даден казус, достигането до една истина. Често попадаме в рискова, конфликтна среда, дори жизнено опасна, и с нас няма никой, който да ни защити – нито бодигард, нито оператор, нито дори шофьор. Повечето пъти се налага сама да правя и снимки на такива места. Но това не ме прави “специалист по фотомонтаж” като Гала! /смях – б.а./. Междувпрочем, точно Гала и други двама водещи, които са много чувствителни по отношение на високото си его, забравят за него и го принизяват, като постоянно търсят услугите на мен и моите колеги във вестник “ШОУ”, когато имат нужда от нещо. Тези хора разполагат с огромни екипи. Обаждат ни се асистентки, редакторки и с любезен тон ни казват, че “еди-кой си “лично” ни моли за еди-какво си”. Не се свенят не само да четат нашите материали, ами да ги държат пред себе си в ефир, без да споменават името и заслугите на първоавтора. Взимат от нас новината и дори имат нахалството после да търсят помощта ни за телефон или съдействие да поканят интервюираните от нас за свои гости. Не знам дали го разбират така – явно не, но ако довчера съм плюла от екрана някого с етикета “жълта преса”, едва ли бих му се обадила да търся помощта му с любезен тон… Тези хора нямат достойнство. И също като Сашка Васева дълго са заблуждавали публиката, че са “голямата работа”.

– Какво мислиш след всичко за самата Сашка?
– Каквото винаги съм мислела и предвиждах отдавна – Сашка се самоуби с тази обиколка из телевизиите и дори водещи като Гала няма да могат да я “възкресят” – нито като певица, нито като личност. Направих си и един извод – Сашка се огледа в жълтото на телевизиите много повече, отколкото вестниците можаха да направят. Но от вестник пък дойде предизвикателството да се срещнем с истинския образ на една куха “звезда”. Казахме една истина за нея, показахме автентични снимки, и това е всичко. После тя сама завихри унищожителния “сериал” срещу себе си. И преди, и след предаването на Гала, от м. септември, общо взето тв водещите бяха адекватни и се отнесоха подигравателно към “голия й протест”. Само Гала беше услужлива докрай. И както винаги – неинформирана. Междувпрочем, редакторите й поеха в телефонен разговор с мен част от вината, но след сегашното предаване някъде се изпокриха.

Общо взето повечето вестници имат реална представа с кого си имат работа и отдавна са дискредитирали образа на Сашка като “звезда”. Това беше само щрих. Но унищожителен щрих. Тя години наред не може да предложи на публиката нищо градивно, освен лъжлив пиар – то бяха холандци, то бяха италианци и извънбрачни дъщери, то бяха шведи, то гърци – абе, цялата карта на света обиколи да си търси “чуждоземни” дуетни партньори и фенове. Марио беше “швед”, сегашният – Андрей от Ресилово бе представен за “грък”…Ние съзнаваме, че истината боли и че дойде време сами да събаряме митовете. Медиите създадоха фалшиви образи на подобни персони и ги представиха на обикновените хора за звезди. Сега обръщаме “тоягата”.

– Кои са най-силните ти аргументи за лъжите на Сашка Васева при Гала?
– Че всъщност дело срещу мен, водено от съпруга й Христо Бакърджиев, няма. Съответно не е имало такова заседание на 21-и, за каквото Сашка говори. Хипотетично няма дори предмет за такова дело срещу нас. Обратното – ние сме предоставили единственото сериозно доказателство, с което Бакърджиев води дело срещу една друга личност, на базата на запис от архива на редакцията. Вината на Гала е, че тя остави това да се чуе в ефир, без да потърси другата страна – т.е. нас. Разбирам на какво се дължи нервната криза, до която я докара накъсания ни диалог днес, но нека върху това поразсъждават продуцентите й и собствениците на телевизията, в която работи. Нещо смешно ще споделя накрая. След като едва ли не бях изгонена от студиото на иначе любезната Гала, навън група от екипа й ми показа шосето да си ходя пеша. Тъкмо мислех да звъня на наш шофьор и се появи момчето, което ме закара на отиване в Нови хан. Вътре в колата го попитах няма ли да си навлече гнева на колегите си, че ме връща. Момчето каза, че е нов служител и не знае за какво става въпрос. Иначе “домашният ресторант” на Гала – няма как – ще стои твърдо зад нея, каквото и да направи. А тя не прави кой знае какво. Срещу това, макар и да е нескромно да го кажа, с мои публикации съм насочвала следи, по които са тръгвали следствия, спасявала съм хора, попаднали в риск. И, разбира се, с всичко това съм насъсквала засегнатите срещу себе си по опасен начин. Ето защо малко се интересувам от теми, които се разискват в предаването на Гала, или нейното мнение за мен – напълно оправдано е да е отрицателно. Апропо, ден преди сегашното предаване беше направен заобиколен опит да се “разберем” с Гала. Чрез моя колежка. Отказах.

blitz.bg