Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Къде се учи за милионер

Водещата британска инвестиционна компания Skandia проведе специално изследване сред богати англичани, за да състави този необичаен рейтинг на университетите, чиито възпитаници най-често стават милионери. Освен различните проследени показатели, в хода на проучването са анализирани и биографиите на 550 богати британци.

Лидер в тази класация е Лондонският университет (University of London), който се състои от 19 различни колежи и 10 специализирани изследователски института. Понастоящем в него се обучават 120 000 студенти. 10,9% от милионерите, обхванати в изследването са завършили именно този университет.Сред знаменитите му възпитаници е милиардерът инвеститор Джордж Сорос, който е учил в London School of Economics (подразделение на Лондонския университет). Писателят милионер, автор на трилъри и исторически романи Кен Фолет също е възпитаник на този университет, където е учил философия.Лондонския университет е и един от лидерите в класацията на най-популярните сред чуждестранни студенти висши учебни заведения във Великобритания. Освен това е и втори в рейтинга на вузовете, в които учат най-богатите студенти.

Втори в списъка с „ковачницата на милионери” е един от най-старите университети в света – Оксфорд. В Oxford University са учили стотици известни политици, писатели, бизнесмени и общественици, като независимо от попрището, към което се насочват, повечето от тях постигат успех. Едно от доказателствата е, че 7,8% от британските милионериса се дипломирали в Оксфорд. Престижният университет е дал на света някои от най-великите писатели, мислители, учени и бизнес лидери, включителномилиардера Нет Ротшилд.

Знаменитият Кеймбриджски университет (Cambridge University), признат за най-добрия университет в света според рейтинга QS World University Rankings 2011/12 е излъчил5,5% от британските милионери. Може би по-ценният му принос е, че освен тях е дал на света 88 Нобелови лауреати – по този показател неизменно заема едно от първите места сред висшите учебни заведения на планетата. Много от неговите възпитаници също така работят в сферата на СМИ и изкуствата като британския актьор, комик, журналист, писател, поет, режисьор, сценарист и драматург Стивън Фрай например, станал милионер с мюзикъла си „Аз и моето момиче”.

Университетът в Лийдс (University of Leeds) е едно от най-добрите висши учебни заведения в страната, лидиращо в области като електроника, хранителна промишленост, градско планиране и транспорт, преподаване на чужди езици. 3,9 % от британските милионери са го завършили. Сред тях например е фронтменът на Dire Straits Марк Нопфлър. Интересното е, че, според рейтинга на финансовото положение на студентите, в този вуз влизат да учат най-бедните ученици от Великобритания.

manager.bg